Соціально-економічний напрямок

Про обрання представника трудового колективу для підписання колективного договору

53646545466ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на звернення спілчан щодо обрання представника трудового колективу для підписання колективного договору за наявності профспілкової організації роз’яснює наступне.

Як вбачається з наданої спілчанами інформації, зборами трудового колективу загальноосвітнього навчального закладу обрано представника трудового колективу для підписання колективного договору, який його і підписав. При цьому, в закладі створено та діють дві первинні профспілкові організації.

Детальніше...

Щодо порядку переведення працівника на іншу роботу

     5364654546Статтею 32 КЗпП України встановлено, що переведення працівника на роботу на інше підприємство, в установу, організацію допускається тільки за згодою працівника.

  Відповідно до пункту 5 статті 36 КЗпП переведення працівника за його згодою на інше підприємство є підставою припинення трудового договору. У зв’язку з цим на новій роботі працівник укладає інший трудовий договір. При цьому ініціатором переведення може бути як сам працівник, так і власник підприємства або уповноважений ним орган, зацікавлений у переведенні працівника. Кодекс законів про працю України містить ряд норм, які захищають права працівника в разі переведення на іншу роботу. Так, частиною п’ятою статті 24 КЗпП встановлено, що особі, запрошеній на роботу в порядку переведення за погодженням між керівниками +установ, не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

Детальніше...

Філії опорних шкіл можуть виконувати функції не лише початкової школи, а й дитячих садків - постанова Кабміну

89990066Філіями опорних шкіл відтепер можуть бути навчально-виховні комплекси (НВК) – заклади, що об’єднують початкову школу та дитячий садок.

Відповідну постанову було прийнято 19 квітня, на засіданні Уряду.

   «Часто філії опорних шкіл – це заклади, в яких було понижено ступінь після створення опорної школи. Тобто раніше в приміщенні цього закладу могла повноцінно функціонувати старша, базова та початкова школа.

Детальніше...

Суму добових витрат на відрядження встановлено в розмірі 60 грн

68311221222Уряд удосконалив порядок відшкодування витрат на відрядження в межах України державним службовцям, а також іншим особам, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів. Зокрема, суму добових витрат встановлено у розмірі 60 гривень (раніше така сума складала 30 гривень), а також збільшено граничну суму витрат на найм житлового приміщення за добу в межах України з 250 гривень до 600 гривень.

 ( Постанова  ПКМУ № 241 від 05.04.17 додається)

Документи:
Скачать файл (ПКМУ-№241-від-05.04.17.pdf)ПКМУ-№241-від-05.04.17.pdf[ ]265 Kb

Щодо порядку повідомної реєстрації територіальних угод та колективних договорів

     7866Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2013 року № 115 повідомна реєстрація проводиться з метою засвідчення автентичності примірників і копії поданих на реєстрацію територіальних угод, колективних договорів (далі - угоди (договори) для забезпечення можливості врахування їх умов під час розгляду уповноваженими органами трудових спорів (індивідуальних і колективних), що можуть виникнути за результатами виконання умов таких угод (договорів). 

     Колективні договори і територіальні угоди ( районні, міські) підлягають  повідомної реєстрації  районними держадміністраціями, виконавчими комітетами сільських, селищних та міських рад.

Детальніше...

З офіційних джерел