Юридичні консультації

Правові підстави, тривалість та порядок надання відпусток працівникам, які є особами з інвалідністю

0306020Чинним законодавством України встановлено збільшену тривалість щорічної основної відпустки для окремих категорій працівників, зокрема особам з інвалідністю, тривалість щорічної основної відпустки яких залежить від встановленої групи інвалідності.

Згідно з частиною сьомою статті 6 Закону України «Про відпустки» особам з інвалідністю I та II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а особам з інвалідністю III групи — тривалістю 26 календарних днів.

Детальніше...

Внесено зміни до Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2020 році: терміни проведення вступної кампанії та нові можливості подачі документів

3052020Міністерством освіти і науки України внесено зміни до Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2020 році. Відповідний наказ підписаний 4 травня 2020 року та зареєстрований у Міністерстві юстиції України.

Оновлені Умови прийому приведено у відповідність до прийнятих 18 грудня 2019 року змін до Закону України «Про вищу освіту».

Детальніше...

Порядок надання щорічної відпустки працівниці, яка має право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами

0052020Чи має право вагітна жінка на відпустку повної тривалості у перший рік роботи у зручний для неї час?

Так, має право.

Згідно з пунктом першим частини сьомої статті 10 Закону України «Про відпустки» щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи за бажанням працівника надаються жінкам перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї.

Детальніше...

Соціальна допомога під час карантину: додаткові виплати та онлайн оформлення

27042020Другий місяць українці перебувають вдома через пандемію коронавірусу. Попри продовження карантину до 11 травня, в Уряді обіцяють, що без соціальної допомоги не залишать нікого. Після ухвалення змін до бюджету розпочались нарахування додаткової тисячі гривень для пенсіонерів, а допомога по безробіттю зросла на 350 гривень. Більшість соціальних виплат тепер можна оформити онлайн. Хто та як може претендувати на допомогу держави?

Детальніше...

Карантин на території України буде продовжено до 11 травня 2020 року!

2042020Карантин в Україні буде продовжено до 11 травня 2020 року. Лише після цієї дати почнеться поетапне зняття або послаблення обмежень. 

Про це заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, відкриваючи чергове засідання Кабінету Міністрів України у середу, 22 квітня 2020 року.

Спершу він подякував всім, хто відповідально поставився до рекомендацій влади і залишився святкувати Великдень вдома. За словами очільника Уряду, лише завдяки завчасно введеним карантинним заходам сьогодні в Україні один з найнижчих показників по рівню летальності від COVID-19 — 2,7%.

Детальніше...

З офіційних джерел