Юридичні консультації

Рішення суду про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника підлягає негайному виконанню!

0042019Верховний Суд України у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у цивільній справі № 760/9521/15-ц дійшов висновку, що рішення суду про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника підлягає негайному виконанню одразу після його оголошення відповідно до статті 235 КЗпП України.

Детальніше...

Гарантії для працівників при скороченні чисельності або штату: судова практика

19032019Однією з гарантій забезпечення права громадян на працю є передбачений у статті 5-1 КЗпП України правовий захист від необґрунтованої відмови у прийнятті на роботу і незаконного звільнення, а також сприяння у збереженні роботи.

Відповідно до пункту 1 статті 40 КЗпП України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадку змін в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

Детальніше...

Документ про здобуття повної загальної середньої освіти відтепер матиме назву — СВІДОЦТВО

07032019Українські школярі отримуватимуть наступні документи:

– після завершення навчання у 4-му класі — свідоцтво про здобуття початкової освіти;

– після завершення навчання у 9-му класі — свідоцтво про здобуття базової середньої освіти;

– після завершення навчання у 11-му (12-му) класі та закінчення школи — свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти.

Детальніше...

Порядок призначення і виплати державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами і при народженні дитини

252019Відповідно до Конституції України на законодавчому рівні встановлено гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної грошової допомоги з урахуванням складу сім’ї, її доходів та віку дітей.

Так, статтею 1 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.1992 № 2811-XII (далі — Закон № 2811) передбачено, що громадяни України, в сім’ях яких виховуються та проживають неповнолітні діти, мають право на державну допомогу у випадках та на умовах, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Детальніше...

Гарантії для працівників, обраних до профспілкових органів: судова практика

08022019Рішенням Герцаївського районного суду Чернівецької області від 28.11.2018 у цивільній справі № 714/601/18 задоволено позовну заяву вчителя до відділу освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації Чернівецької області, третіх осіб на стороні позивача: районної та обласної організацій Профспілки працівників освіти та науки України про скасування дисциплінарного стягнення та відшкодування моральної шкоди.

Як вбачається з рішення суду Позивачка звернулася до суду з даним позовом та в обґрунтування позовних вимог посилалась на те, що вона працює вчителем початкових класів районного ліцею та є головою первинної профспілкової організації, членом президії районної організації Профспілки працівників освіти і науки України.

Детальніше...

Більше статей...

З офіційних джерел