Юридичні консультації

Закон України «Про фахову передвищу освіту» прийнято!

070620196 червня 2019 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про фахову передвищу освіту» (далі — Закон).

Законом визначено порядок, умови, форми та особливості здобуття фахової передвищої освіти і врегульовано суспільні відносини, що виникають у процесі реалізації конституційного права людини на освіту, прав та обов’язків фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у реалізації цього права, а також визначено компетенцію державних органів та органів місцевого самоврядування у сфері фахової передвищої освіти.

Детальніше...

Порядок затвердження та внесення змін до штатного розпису закладу, установи, організації

21052019Штатний розпис — це документ, який встановлює для закладу, установи, організації структуру, штати та посадові оклади працівників.

Міністерством праці та соціальної політики України у листі від 27.06.2007 № 162/06/187-07 визначено, що з урахуванням необхідності врегулювання та забезпечення прав працівників на працю, захисту від незаконного звільнення та оплату праці, затвердження штатного розпису на підприємствах, у закладах, установах, організаціях, а також фізичними особами – підприємцями є обов’язковим.

Детальніше...

Затверджено Порядок забезпечення гуртожитками осіб, які здобувають освіту в закладах професійної (професійно-технічної) освіти

11052019Постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 331 затверджено Порядок забезпечення гуртожитками осіб, які здобувають освіту в закладах професійної (професійно-технічної) освіти.

Документом визначені уніфіковані правила проживання у гуртожитках закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

Детальніше...

Правові підстави перенесення щорічної відпустки на інший період та поділу її на частини. Умови відкликання працівника з щорічної відпустки

02052019Відповідно до норм статті 11 Закону України «Про відпустки» на вимогу працівника щорічна відпустка обов’язково має бути перенесена на інший період у разі:

1)  порушення власником або уповноваженим ним органом строку письмового повідомлення працівника про час надання відпустки згідно з частиною 11 статті 10 Закону України «Про відпустки» (не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком відпусток терміну);

Детальніше...

Скільки вихідних днів матимуть українці для святкування Великодня та Дня праці?

21042019Великдень 2019 року святкуватимуть у неділю — 28 квітня. Цей день є вихідним.

Законодавством України визначено, якщо офіційний святковий день припадає на суботу або неділю, то й наступний понеділок є вихідним. Це обумовлено нормою частини третьої статті 67 Кодексу законів про працю України. Отже, 29 квітня 2019 року буде вихідним днем.

Детальніше...

Більше статей...

З офіційних джерел