Юридичні консультації

Фахова правова допомога спілчанам!

23 жовтня 2019 року за зверненням членів профспілки головою Березанської районної організації Профспілки працівників освіти і науки України Локтіоновою Тетяною Іванівною та юрисконсультом Миколаївської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Дємєнтьєвою Юлією Володимирівною відвідано Коблівський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Сонечко» Коблівської сільської ради Миколаївської області.

Детальніше...

Додаткову умову для призначення пенсії за вислугу років визнано неконституційною!

01102019Конституційний Суд України ухвалив рішення, у якому визнав такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення пункту «а» статті 54 та статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 року № 1788-ХІІ (далі — Закон № 1788) зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2 березня 2015 року № 213-VIII (далі — Закон № 213) та Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24 грудня 2015 року № 911-VIII (далі — Закон № 911).

Детальніше...

Кримінальна відповідальність за умисне перешкоджання законній діяльності професійних спілок або їх органів

24092019ЦК Профспілки працівників освіти і науки України надав роз’яснення територіальній організації Профспілки щодо правомірності втручання голови районної ради в статутну діяльність професійних спілок.

Відповідно до статті 36 Конституції України громадяни мають право на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. Професійні спілки утворюються без попереднього дозволу на основі вільного вибору їх членів.

Детальніше...

Як отримати дублікат документа про вищу освіту

082019Статтями 7, 8 Закону України «Про вищу освіту» передбачено, що особі, яка успішно виконала відповідну освітню (наукову) програму та пройшла атестацію видається документ (диплом) про вищу освіту (науковий ступінь).

Інформація про видані дипломи вноситься закладами вищої освіти, крім вищих військових закладів освіти, до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, яка, зокрема, містить Реєстр документів про вищу освіту.

Детальніше...

Дії роботодавця у разі зміни істотних умов праці працівників

18062019Відповідно до частини третьої статті 32 Кодексу законів про працю України у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою.

Про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших — працівник має бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Детальніше...

Більше статей...

З офіційних джерел