Юридичні консультації

Профспілки відстояли свої права при внесенні змін до Податкового кодексу України

 

10.01.20171 січня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

 

Завдяки наполегливим діям ФПУ, співпраці з Громадською радою при ДФС, Українським незалежним центром політичних досліджень (в рамках проекту «Громадяни в дії») профспілкова боротьба за збереження сприятливих умов для діяльності профспілок завершилась перемогою:

Детальніше...

Зміни у законодавстві щодо права працівників дошкільних навчальних закладів на пенсію за вислугу років

    905642 Постановою Кабінету Міністрів України від 14.12.2016 № 954 (далі — Постанова № 954) внесено зміни до Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909.

    Відповідно до Постанови № 954 право на пенсію за вислугу років надано асистентам вихователів, які працюють в інклюзивних групах дошкільних навчальних закладів.

     Також перелік посад працівників дошкільних навчальних закладів усіх типів, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, доповнено посадою «директор».

Детальніше...

Усунення роботодавцем порушень умов колективного договору на вимогу профспілкової організації

88880      Відповідно до норм статті 19 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілки, їх об’єднання здійснюють представництво і захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок у державних органах та органах місцевого самоврядування, у відносинах з роботодавцями, а також з іншими об’єднаннями громадян.

      У питаннях колективних інтересів працівників профспілки, їх об’єднання здійснюють представництво та захист інтересів працівників незалежно від їх членства у профспілках.

    У питаннях індивідуальних прав та інтересів своїх членів профспілки здійснюють представництво та захист у порядку, передбаченому законодавством та їх статутами.

Детальніше...

Право профспілок на інформацію та консультації: судова практика

     468745457Згідно положень статті 22 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» у разі, якщо роботодавець планує звільнення працівників з причин економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру або у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією, зміною форми власності підприємства, установи, організації, він повинен завчасно, не пізніше як за три місяці до намічуваних звільнень надати первинним профспілковим організаціям інформацію щодо цих заходів, включаючи інформацію про причини наступних звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про терміни проведення звільнень, а також провести консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненням чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом’якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень.

Детальніше...

Встановлення доплати за використання у роботі дезінфікуючих засобів

4444444444444444Умови оплати праці працівників галузі освіти визначені наказом Міністерства освіти України від 26.09.2005 № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розкладів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (далі — наказ № 557), розробленим на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 № 1298, та Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102 (далі — Інструкція № 102).

Відповідно до п.п. «г» пункту 3 розділу 4 наказу № 557 працівникам за використання у роботі дезінфікуючих засобів, а також зайнятим прибиранням туалетів встановлюється доплата у розмірі 10 % посадового (місячного) окладу.

Детальніше...

Більше статей...

З офіційних джерел