Юридичні консультації

«Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 року № 6 і 7» від 17 липня 2015 року № 490

    Постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 року № 6 і 7» від 17 липня 2015 року № 490 (далі — Постанова КМУ № 490) внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» від 14 січня 2015 року № 6 та постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання субвенції на підготовку робітничих кадрів з державного бюджету місцевим бюджетам» від 14 січня 2015 року № 7.

    Зокрема, Постановою КМУ № 490 внесено зміни щодо перераховування казначейством освітньої субвенції та субвенції на підготовку робітничих кадрів на рахунки місцевих бюджетів двічі на місяць до 10 та до 25 числа замість її перерахування щодекади.

Також передбачено можливість щодо спрямовування освітньої субвенції на капітальні видатки спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку, зокрема, на придбання шкільних автобусів для перевезення дітей із загальноосвітніх навчальних закладів, які будуть оптимізовані, та оновлення навчальної та матеріально-технічної бази загальноосвітніх навчальних закладів.

Детальніше...

Щодо обов’язкової ділової документації у загальноосвітніх навчальних закладах

    Міністерство освіти і науки України у своєму листі «Щодо обов’язкової ділової документації» від 10 червня 2015 року № 1/9-285 зважаючи на звернення керівників загальноосвітніх навчальних закладів та виробників обов’язкової ділової документації, які до 20 травня 2015 року закупили/продали класні журнали І-ІV класів та табелі навчальних досягнень учнів IІ-ІV класів згідно із чинними Свідоцтвами про визнання відповідності педагогічним вимогам Міністерства освіти і науки України на момент закупівлі/продажу, Міністерство освіти і науки дозволяє, як виняток, використовувати зазначені зразки обов’язкової ділової документації у навчально-виховному процесі загальноосвітніх навчальних закладів України 2015/2016 навчального року, зробивши правки відповідно до Інструкції щодо заповнення Класного журналу у 1-4-x класах загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 08.04.2015 № 412, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27.04.2015 за № 472/26917.

Детальніше...

Щодо надання профспілковими організаціями відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи

26 травня 2015 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи» від 21 травня 2015 року № 475-VIII (далі — Закон України № 475-VIII).

Зокрема, Законом України № 475-VIIIна чотири місяці збільшено термін подання юридичними особами, які були зареєстровані до 25 листопада 2014 року, відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів).

Нормами Закону України № 475-VIII передбачено внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», відповідно до яких у разі відсутності у юридичної особи кінцевого бенефіціарного власника (контролера), у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) її засновника (учасника), якщо засновник (учасник) юридична особа, подаються відомості про його відсутність.

Детальніше...

Щодо порядку внесення записів до трудових книжок працівників двома мовами

    Чи обов’язково вносити записи до трудових книжок працівників українською та російською мовами ?

Згідно з частиною 1 статті 48 Кодексу законів про працю України трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Саме тому її неправильне ведення може призвести до порушення трудових прав працівника.

    Відповідно до пункту 2.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року № 58 (далі — Інструкція № 58) трудові книжки та вкладиші до них заповнюються у відповідних розділах українською та російською мовами.

    Згідно зі статтею 10 Конституції України державною мовою в Україні є українська мова.

Детальніше...

Правові підстави та порядок здійснення відрахувань із заробітної плати працівників

      Відрахування із заробітної плати працівників можуть здійснюватись тільки у випадках, передбачених чинним законодавством України, з урахуванням обмежень, зазначених у статтях 127 – 129 Кодексу законів про працю України.

      Відповідно до норм статті 127 Кодексу законів про працю України відрахування із заробітної плати працівників для покриття їх заборгованості підприємству, установі, організації, де вони працюють, можуть провадитись за наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу:

Детальніше...

З офіційних джерел