Соціально-економічний напрямок

Оплата праці господарсько – обслуговуючому персоналу загальноосвітніх навчальних закладів

         Типовими штатними нормативами загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених Міністерством освіти і науки України від 06.12.2010р.№1205 передбачено посади господарсько – обслуговуючому персоналу. Оплату праці обслуговуючому персоналу провадять відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти від 15.04.1993 № 102 та Наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005р. № 557.

      Посадові оклади обслуговуючому персоналу установлюють згідно з додатками 12-14 до Наказу № 557 з огляду на тарифні розряди.

Детальніше...

Про зміні законодавчих норм, що регулюють питання пенсійного забезпечення

2 березня 2015 року Верховною радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення № 213 –VІІІ », який передбачає зміну законодавчих норм, що регулюють питання пенсійного забезпечення за трьома основними блоками.

Перший блок стосується виплати пенсій пенсіонерам, які працюють на «спеціальних » посадах

Зокрема це стосується державних службовців, прокурорів, суддів, народних депутатів, деяких інших категорій працівників. Внесені до 14 «пенсійних» законів зміни передбачають, що тимчасово з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року у період роботи на зазначених посадах призначені пенсії не виплачуються до звільнення з роботи. При цьому не має значення вид пенсії та закон, згідно з яким вона призначена. Водночас, пенсіонер має право вибору: продовжувати працювати на «спецпосаді» та отримувати заробітну плату, чи звільнитись з посади і отримувати пенсію. Зазначена норма не поширюється на інвалідів І та ІІ гру, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців, учасників АТО. Всі вони на будь – якій роботі будуть отримувати призначену пенсію в повному обсязі. Пенсіонери – «науковці», які працюють на «спецпосадах», зможуть одержувати 85 відсотків належної їм пенсії, обчисленої за загальними правилами. Розмір пенсійної виплати після застосування зазначеного порядку не може бути нижче 1423,50 грн. ( 949грн.X 150%).

Наприклад: Розмір «наукової» пенсії на 31 березня 2015 року – 2915 грн.

Варіант 1. Пенсіонер працює на посаді науковця.

З 1 квітня виплачується 85% пенсії, обчисленої відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”:

1968 грн. х 85% = 1672,80 грн., де 1968 грн. – розмір пенсії, обчисленої відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

 Варіант 2. Пенсіонер працює на іншій посаді.

З 1 квітня виплачується 85% наукової пенсії: 2915 грн. х 85% = 2477,75 грн.

 Після звільнення з роботи в серпні 2015 року виплата пенсії буде поновлена в розмірі 2915 грн.

Детальніше...

Удосконалення порядку надання житлових субсидій

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2015 року № 106 внесені зміни щодо удосконалення порядку надання житлових субсидій.

-         Призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів- заяви та декларації (скасовується необхідність надання довідок про доходи, у тому числі й працюючих осіб).При цьому запроваджуються спрощені форми заяви та деклараціїпро доходи і витрати осіб для звернення за субсидією.

Детальніше...

Щодо індексації мінімальної заробітної плати: лист Мінсоцполітики

    Міністерство соціальної політики розглянуло лист Спільного представницького органу об’єднань профспілок щодо внесення змін до чинного законодавства України стосовно індексації мінімальної заробітної плати, суми допомоги при народженні дитини, яка виплачується рівними частинами протягом 36 місяців, проведення індексації у межах двократного розміру прожиткового мінімуму та щорічного перегляду грошових доходів з урахуванням сум індексації.

Подаємо для інформування лист-відповідь Міністерства соціальної політики України.

( За матеріалами сайту ЦК профспілки працівників освіти і науки України)

Атестацію навчальних закладів змінено

    Міністерством освіти і науки затверджено новий Порядок державної атестації дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, який встановлює основні завдання, умови та процедуру проведення атестації навчальних закладів, згідно з вимогами освітнього законодавства.

Документи:
Скачать файл (НАКАЗ.doc)НАКАЗ.doc[ ]57 Kb

Детальніше...

Більше статей...

З офіційних джерел