Соціально-економічний напрямок

ПРО РОЗРАХУНОК НОРМИ ТРИВАЛОСТІ РОБОЧОГО ЧАСУ НА 2016 РІК

Під час розрахунку норми тривалості робочого часу безпосередньо на підприємстві слід керуватися нижчезазначеним.

Як передбачено частиною першою статті 50 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП України), нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

При розрахунку балансу робочого часу слід мати на увазі, що згідно зі статтею 53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП України) тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у статті 51 КЗпП України, скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні, а напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин.

Детальніше...

Чергування працівників у святкові дні

    Питання залучення працівників до чергування у вихідні та/або святкові чи неробочі дні, а також оплати роботи в ці дні КЗпП прямо не врегульовані.

   Тим не менш, такі чергування практикуються як у роботі органів державної влади та місцевого самоврядування, так і в установах та організаціях державної, комунальної форм власності.

  Вважається, що єдиним нормативним актом, який регулює це питання, є постанова Секретаріату Всесоюзної Центральної Ради Професійних Спілок (ВЦРПС) «Про чергування на підприємствах і в установах» від 02.04.1954 р.). Міністерство праці та соціальної політики України вважає, що ця постанова чинна в Україні відповідно до постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу СРСР» від 12.09.1991 р. №1545 в частині, яка не врегульована законодавством України (лист від 02.04.2010 р. №89/13/116-101). 

Детальніше...

Контроль профспілкового комітету щодо праці інвалідів

    Праця інвалідів – потребує особливої уваги з боку виборних органів первинних профспілкових організацій установ та організацій, що використовують найману працю, в яких працює хоча б одна особа - інвалід. 

    Основні нормативно-правові акти, якими повинні керуватися працівники профспілкових органів, захищаючи права та законні інтереси інвалідів – членів профспілок:

Детальніше...

Погодження звільнення працівника за прогул з профспілковою організацією

   Відповідно до ст.43 КЗпП України розірвання трудового договору за п.4 ст.40 КЗпП України має відбуватися лише за попередньою згодою профспілкової організації, членом якої є працівник. Для отримання такої згоди керівник має подати на ім»я голови профспілкової організації обґрунтоване подання про розірвання трудового договору з працівником. Звільнити порушника трудової дисципліни без попередньої згоди профспілкової організації можна лише у випадках , передбачених ст.43-1 КЗпП України.
     Відповідно до частини другої та третьої ст.43 КЗпП профспілкова організація, членом якої є працівник, розглядає у 15 - денний строк подання керівника про розірвання трудового договору з працівником.

Детальніше...

Підвищено розмір стипендії учням та студентам

    Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 8 жовтня 2015 р. №797 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 р. № 165»,якою з 1 вересня 2015 р. встановлюється розмір мінімальної ординарної академічної стипендії для учнів професійно-технічних навчальних закладів у розмірі 311 гривень на місяць;

-  для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», – 622 гривні на місяць;

-  для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», – 825 гривень на місяць.

Детальніше...

З офіційних джерел