Соціально-економічний напрямок

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ У ЛЮТОМУ ТА БЕРЕЗНІ 2016 РОКУ

      Фахівці Мінсоцполітики надали консультацію щодо індексації заробітної плати у лютому та березні 2016 року, при здійсненні якої слід керуватися Законом про індексацію і Порядком № 1078.

      Проведення індексації здійснюється у межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування на відповідний рік.

   Право на проведення індексації заробітної плати настає, коли індекс споживчих цін (ІСЦ) перевищить поріг індексації, встановлений з січня 2016 року у розмірі 103%.

     Індексації підлягає заробітна плата працівників у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Частина заробітної плати, яка перевищує прожитковий мінімум, індексації не підлягає.

Детальніше...

РЕГУЛЮВАННЯ РОБОТИ СЕЗОННИХ ПРАЦІВНИКІВ

    Частина 2ст. 23 КЗпП України дозволяє укладати трудовий договір на визначений строк, встановлений за погодженням сторін, з урахуванням характеру наступної роботи. Спеціальних норм по відношенню до сезонних працівників КЗпП України не визначено. Проте, ст. 7 КЗпП України регламентує, що особливості регулювання праці в тому числі і сезонних працівників встановлюються законодавством.

     Сезонними слід вважати працівників, які приймаються на сезонні роботи, тобто на роботи, які в силу природних і кліматичних умов виконуються не цілий рік, а протягом певного періоду (сезону), що не перевищує шести місяців, та які включені в перелік сезонних робіт, наведених в Списку сезонних робіт і сезонних галузей (далі - Список), затвердженому постановою КМУ від 28.03.1997 № 278. 

   Обов’язковими умовами укладення трудового договору із сезонним працівником є строк роботи не більше 6 місяців та вид роботи і галузі, зазначений у Списку. Тому укладення сезонного трудового договору на роботах, не зазначених у Списку, не допускається.

Детальніше...

Парламент ухвалив закон «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо формування штатного розпису вищих навчальних закладів

     18 лютого 2016 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо формування штатного розпису вищих навчальних закладів».

    Метою прийняття закону є вдосконалення чинного законодавства, яким регулюються суспільні відносини у сфері вищої освіти, щодо законодавчого встановлення права вищих навчальних закладів державної форми власності не здійснювати скорочення існуючого штатного розпису та звільнення висококваліфікованих науково-педагогічних працівників при зменшенні чисельності осіб, які навчаються.

                                                         ( За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України)

Щодо атестації педагогічних працівників у зв'язку із прийняттям законів України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», «Про співробітництво територіальних громад»

     Надаємо для використання  у практичній роботі лист Міністерства освіти і науки України від 16.02.2016 №1/9-80 щодо  проведення  атестації педагогічних працівників навчальних закладів сіл, селищ, міст, які увійшли до об'єднаних територіальних громад.

( лист МОН № 1/9-80 від 16.02.2016 р. додається)

Документи:
Скачать файл (лист МОН.pdf)лист МОН.pdf[ ]165 Kb

Щодо преміювання працівників, на яких накладено дисциплінарне стягнення

     Надаємо текст листа Міністерства праці та соціальної політики України «Щодо преміювання працівників, на яких накладено дисциплінарне стягнення»

Детальніше...

З офіційних джерел