Соціально-економічний напрямок

Володимир Гройсман: Уряд встановить єдину ціну на газ для населення, підвищить соціальні стандарти та відмінить оподаткування пенсій

   Уряд встановить єдину ціну на газ для населення, підвищить соціальні стандарти та відмінить оподаткування пенсій. Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів України у середу, 27 квітня.

   "Переконаний у тому, що ми у цьому питанні поставимо крапку, і це буде остання зміна ціни на газ у житті нашої держави", - зазначив Володимир Гройсман, зауваживши, що рішення про запровадження єдиної ціни на газ відповідає міжнародним зобов'язанням України у рамках Меморандуму про співпрацю із Міжнародним Валютним Фондом.

  "Саме зараз прийняття цього рішення може бути, в тому числі, і певним зниженням ціни на газ для 3 млн. споживачів", - зазначив Прем'єр-міністр, нагадавши, що ціна на газ досі становила 7200 грн. та не була економічно обгрунтованою. Відповідно до рішення, яке пропонується розглянути, вона буде зменшена до 6879 грн.

Детальніше...

Доплата за класне керівництво

     Основним  документом, який регламентує діяльність класного керівника, є Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 06.09.2000 року № 434. 

     Згідно з пунктом 36 Інструкції №102 додаткова оплата за класне керівництво встановлюється у таких розмірах відносно ставки заробітної плати :

- у І—IV класах загальноосвітніх навчальних закладів — 20 відсотків (у співвідношенні до тарифної ставки);

- у V—XI  класах загальноосвітніх навчальних закладів — 25 відсотків;

     У класах ( комплектах, групах) шкіл усіх типів і найменувань з число учнів менше 12 чоловік оплату за класне керівництво здійснюють в розмірі 50% відповідних розмірів доплат.

Детальніше...

Щодо виконання техпрацівниками ремонтних робіт у навчальному закладі

  Такі обов’язки  можуть бути викладені в посадовій інструкції технічного працівника відповідного закладу, яка затверджується директором школи і з якою в обов’язковому порядку мають, під розпис, ознайомити працівника під час прийняття на роботу.

    Зазвичай до стандартних обов’язків технічного працівника школи входить прибирання закріплених за ним службових та навчальних приміщень, а саме витирання пилу, підмітання та миття підлоги, провітрювання тощо. Однак доволі часто в посадові інструкції вписується узагальнена фраза про те, що технічний працівник залучається до проведення ремонтних та косметичних робіт, що свідчить про те, що адміністрація школи може доручити йому виконати певні роботи, пов’язані з поточним ремонтом, зокрема білити, фарбувати і т.ін. Якщо ж у посадовій інструкції технічного працівника не вказано про його обов’язок здійснювати поточний або косметичний ремонт, то він має право відмовитись від такого виду робіт і не може бути притягнений за це до дисциплінарної відповідальності.

Павло Розенко: З 1 травня зростуть мінімальні соціальні стандарти та зарплати працівників бюджетної сфери

   Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 6 квітня ухвалив низку рішень щодо підвищення соціальних стандартів та посадових окладів для  працівників І тарифного розряду ЄТС з 1 травня, що передбачає збільшення прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії та зарплат працівників бюджетної сфери.

 «Ми запроваджуємо режим постійного підвищення державних соціальних стандартів для відновлення купівельної спроможності громадян», -сказав Міністр соціальної політики України Павло Розенко. 

     Він повідомив, що з 1 травня 2016 року прожитковий мінімум підвищиться в середньому на 5,2 %. Для працездатних осіб (мінімальна зарплата) він буде складати 1450 гривень, для осіб, які втратили працездатність (мінімальна пенсія), - 1130 гривень, для дітей віком до 6 років - 1228 гривень, для дітей віком від 6 до 18 років – 1531 гривня.

Детальніше...

Оплата праці під час простою

  Відповідно до статті 34 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) простій - це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи або іншими обставинами.

   У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу  в установі, організації на весь час простою або в установу, організацію, але в тій же місцевості на строк до одного місяця. Відмова працівника від такого переведення не може бути підставою для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності або для позбавлення премії повністю або частково.

   Згідно зі статтею 113 КЗпП  України час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

Детальніше...

З офіційних джерел