Соціально-економічний напрямок

Оплата індивідуальної роботи вчителя з хворими дітьми

   У якому порядку здійснюється оплата праці вчителя загальноосвітньої школи за проведені години індивідуальної роботи з хворими дітьми, навчання яких відбувалося вдома?

     Наказом Міністерства освіти і науки України від 12.01.2016 № 8 затверджено нове Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах. Цим наказом скасовано попереднє Положення, що було затверджене наказом від 20.12.2002 р. № 732.

     Згідно з пунктом 6 Положення № 8 індивідуальна форма навчання може запроваджуватися зокрема для осіб, які за станом здоров'я (у тому числі особи з особливими освітніми потребами, з інвалідністю та ті, яким необхідно пройти медичне лікування в закладі охорони здоров'я більше одного місяця) не можуть відвідувати навчальний заклад.

     Пунктом 1 розділу IV «Оплата праці педагогічних працівників, які здійснюють навчання учнів за індивідуальною формою навчання» Положення № 8 встановлено, що оплата праці педагогічних працівників за проведення індивідуальної форми навчання, у тому числі з використанням технологій дистанційної форми навчання, здійснюється відповідно до нормативно-правових актів у сфері освіти.

Детальніше...

Допомога на оздоровлення при наданні відпустки в умовах неповного робочого дня

     Відповідно до статті 179 Кодексу законів про працю України за бажанням жінок, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу.

     Ця норма застосовується також для тих працівниць, яким згідно із законодавством установлено скорочену тривалість робочого часу, зокрема учителів, яким згідно із статтею 51 Кодексу законів про працю України встановлюється скорочена тривалість робочого часу. Відповідно до статті  25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999 р. № 651-XIV педагогічне навантаження вчителя, тобто час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу, становить 18 навчальних годин на тиждень, що складає норму тарифну ставку.

     Тому педагогічне навантаження вчителя обсягом менше 18 годин на тиждень є неповним робочим часом.

Детальніше...

Умови оплати праці працівників харчоблоку навчального закладу

Харчування учнів навчального закладу може бути організовано як працівниками підприємства громадського харчування, так і працівниками харчоблоку, посади яких передбачають у штатному розписі навчального закладу.

   Умови оплати праці працівників навчальних закладів, зокрема й працівників харчоблоку, визначені такими нормативними документами, як:   

      - Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівникам освіти від 15.04.1993 № 102 ;

   - наказ Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів -працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26 09.2105 №557;

Кількість штатних одиниць працівників харчоблоку визначають, керуючись Типовими нормативами загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 № 1205. 

Схеми тарифних розрядів і професій працівників навчальних закладів, зокрема й працівників харчоблоку. наведені у додатках 12 і  13 до Наказу №557.

Детальніше...

Зміна розміру заробітної плати у зв'язку з присвоєнням педагогічного звання

Згідно з пунктом 4 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102, ставки заробітної плати й посадові оклади педагогічних працівників встановлюються керівниками закладів та установ освіти при тарифікації за наслідками атестації.

     Відповідно до пункту 3.14 та пункту 5.1. Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 № 930 ( із змінами) за результатами атестації педагогічним працівникам можуть бути присвоєні  педагогічні звання. За педагогічні звання передбачені підвищення посадових окладів і ставок заробітної плати. Згідно з додатком 1 до постанови Кабінету міністрів України « Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів ( ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.045.21007 № 643  розмір підвищення залежить від присвоєного педагогічного звання, а саме:

Детальніше...

Щодо робочого часу педпрацівників під час канікул

Трудові відносини у системі загальної середньої освіти регулюються Кодексом законів України про працю, Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», іншими нормативно – правовими актами. Робочий час педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів регулюються посадовими обов'язками та  затвердженим розкладом навчальних занять, складеним відповідно до тижневого навантаження, а також планами виховної та методичної роботи.

Канікулярним періодом називаються періоди осінніх, зимових, весняних і літніх канікул, які встановлені для учнів навчальних закладів та не збігаються зі щорічними оплачуваними основними та додатковими відпустками педагогічних працівників. Якщо канікулярний час не збігається з відпусткою педагогічного працівника, то цей період вважається його робочим часом.  Згідно з п. 25 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників навчально – виховних закладів системи Міністерства освіти і науки України від 20.12.93р.( з наступними змінами), під час канікул, що не збігаються з черговою відпусткою, керівникзакладу освіти залучає педагогічних працівників до педагогічної, методичної  чи організаційної роботи в межах часу, який не перевищує їхнього навчального навантаження  до початку канікул.

Детальніше...

З офіційних джерел