Соціально-економічний напрямок

Продовжуємо індексацію грошових доходів населення

Згідно статті 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» (далі – Закон) індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані ними в гривнях на території України і які не мають разового характеру (оплата праці, пенсії стипендії та ін.).

Працівниками підприємств і організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищують заробітну плату у зв’язку із зростанням рівня інфляції в порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче від норм, визначених законом та Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (далі – Порядок).

Детальніше...

Право на грошову компенсацію за невикористані щорічні відпустки працівникам у порядку переведення в інший навчальний заклад

З метою надання працівникам можливості реалізувати право на відпочинок,  частина третя ст. 83 КЗпП України та частина третя ст. 24 Закону «Про відпустки» надає їм право при звільненні в порядку переведення вимагати перерахування компенсацій за невикористані ними дні щорічних відпусток на рахунок установи, на яке працівники переводяться.

Відповідно до ст. 81 КЗпП України за бажанням переведеного з іншого підприємства, установи, організації працівника щорічна відпустка повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи після переведення надається за умови, якщо він не використав за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не отримав за неї грошової компенсації. Ця умова є необхідною для отримання працівником повної щорічної відпустки до закінчення шестимісячного терміну роботи після переведення. Про таке переведення повинен бути зроблений  відповідний запис у  трудовій книжці працівника.

Детальніше...

Щодо внесення змін до Кодексу Законів про працю України

   Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу Законів про працю України щодо випробування при прийнятті на роботу» від 17.05.2016 № 1367-VIII.

 Даним нормативним актом розширено категорії працівників, яким при прийнятті на роботу випробування не встановлюється.

   До ст. 40 КЗпП введено нову підставу для звільнення : встановлення невідповідності працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі протягом строку випробування.

(Закон України «Про внесення змін до Кодексу Законів про працю України щодо випробування при прийнятті на роботу» від 17.05.2016 № 1367-VIII додається)

Документи:
Скачать файл (Закон від17.05.2016.pdf)Закон від17.05.2016.pdf[ ]175 Kb

НАДБАВКА ЗА СКЛАДНІСТЬ ТА НАПРУЖЕНІСТЬ У РОБОТІ

Запитання: Чи потрібно за наявності укладеного з керівником органу вищого рівня контракту погоджувати з розпорядниками коштів призначення надбавки за складність та напруженість у роботі?

Відповідь: Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002року № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» та розробленим на її виконання наказом Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 року № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» передбачено в межах фонду заробітної плати, затвердженого кошторисом, установлювати надбавки та доплати до посадових окладів працівникам відповідно до їхнього особистого внеску в загальні результати роботи.

Детальніше...

Набули чинності зміни до Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів

     Міністерство освіти і науки України інформує, що з 29 червня 2016 року набули чинності зміни до Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, що затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 20.05.2016 № 544, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07 червня 2016 р. за № 821/28951.

     Зазначеними змінами до Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів надається право керівникам цих закладів у разі виробничої необхідності змінювати штати або вводити посади (крім керівних), не передбачені штатними нормативами для даного закладу, в межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період. Заміна посад працівників може здійснюватись в межах однієї категорії персоналу (педагогічного, господарсько-обслуговуючого).

Детальніше...

З офіційних джерел