Соціально-економічний напрямок

Атестації кухарів дошкільних навчальних закладів

1350738284     Питання атестації кухарів вирішується з дотриманням вимог Закону України «Про професійний розвиток працівників» від 12.01.2012 № 4312-VI.

     Відповідно до статті 1 закону атестація працівників – це процедура оцінки професійного рівня працівників кваліфікаційним вимогам і посадовим обов’язкам, проведення оцінки їх професійного рівня. Статтею 11 закону встановлено, що роботодавці можуть проводити атестацію працівників. Категорії працівників, які підлягають атестації, та періодичність її проведення визначаються колективним договором. В установах, у яких не укладаються колективні договори, категорії працівників, які підлягають атестації, строки та графік її проведення визначаються роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації.

Детальніше...

Про переведення на роботу в іншу місцевість

8809Законодавством про працю визначено, що власник або уповноважений орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором. Постійне переведення допускається тільки за згоди працівника, відмова працівника від постійного виконання роботи, не обумовленої трудовим договором, не вважається порушенням трудової дисципліни і не може бути підставою для застосування до нього заходів дисциплінарного стягнення.

Відмова працівника від переведення в іншу місцевість разом із установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв’язку із змінами істотних умов праці є підставою для припинення трудового договору за п.6 ч.1.ст. 36 КЗпП України.

Детальніше...

Щодо встановлення надбавки за престижність праці педпрацівникам

000   Педагогічним працівникам у межах фонду оплати праці виплачується надбавка в граничному розмірі – 20% посадового окладу за престижність праці згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. №373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно – технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» та постановою Кабінету Міністрів України   від 25 березня 2014 року № 88.

Детальніше...

Преміювання працівників освіти : крок за кроком

1339139481 grosh    Статтею 97 Кодексу законів про працю України визначено, що форми і системи оплати праці, норми праці, тарифні сітки, ставки , схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних виплат встановлюються самостійно установами, закладами у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевою( регіональними ) угодами.

      Крок 1.Передбачаємо порядок преміювання у колективному договорі.

     Відповідно до пп. 3 та  53 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти від 15.04.1993 № 102 , установа і закладам освіти надано право передбачати у кошторисах установ і закладів витрати на преміювання, а також на стимулювання творчої праці й педагогічного новаторства, у  розмірах не менше 2 відсотків планового фонду заробітної плати.

Детальніше...

Президент підписав Закон щодо врегулювання деяких питань працевлаштування випускників вищих навчальних закладів

67   Президент Петро Порошенко підписав Закон України № 1662-VІІІ «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо працевлаштування випускників», прийнятий Верховною Радою України 6 жовтня 2016 року.

  Закон сприяє приведенню законодавчих та інших нормативних актів у відповідність з нормами Конституції України в частині забезпечення конституційних прав громадян на працю, а також норм щодо заборони примусової праці, визначених Конвенціями Міжнародної організації праці №29 «Про примусову чи обов’язкову працю», «Про скасування примусової праці» №105.

Детальніше...

З офіційних джерел