Соціально-економічний напрямок

Виключення доплат із мінімальної заробітної плати

554322    Відповідно до статті 31Закону України «Про оплату праці»  розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

   Частиною другою цієї статті встановлено, що при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Детальніше...

Уряд удосконалив порядок надання соціальних стипендій деяким категоріям студентів

0998768 лютого 2017 року Кабінет Міністрів України вніс зміни до своєї постанови від 28 грудня 2016 р. № 1045, якою, як відомо, було затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів.

Мінсоцполітики розробило відповідний проект акта за результатами практичної реалізації зазначеного Порядку протягом січня поточного року та з метою соціального захисту осіб з інвалідністю та дітей із малозабезпечених сімей.

Детальніше...

Індексація заробітної плати у січні та лютому 2017 року

46775При проведенні індексації заробітної плати працівників слід керуватися Законом про індексацію та Порядком № 1078.

Право на проведення індексації заробітної плати настає, коли індекс споживчих цін (ІСЦ) перевищить поріг індексації, встановлений з січня 2016 р. у розмірі 103 %.

Індексації підлягає заробітна плата працівників у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Частина заробітної плати, яка перевищує прожитковий мінімум, індексації не підлягає.

Детальніше...

Про недопущения переведенная працівників на скорочену тривалість робочого часу

69007

      У зв’язку із підвищенням з 1 січня 2017 року розміру мінімальної заробітної плати, Міністерство освіти звертає увагу керівників навчальних закладів на недопущення переведення працівників на скорочену тривалість робочого часу. Про це йдеться у листі відомства,що підписаний першим заступником міністра освіти Володимиром Ковтунцем.  ( лист додається)

Детальніше...

З 1 січня 2017 року збільшена фінансова відповідальність роботодавців за порушення законодавства про працю

09889      1 січня 2017 року набув чинності  Закон України від 06.12.2016 № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким, зокрема, внесено зміни до статті 265 Кодексу  законів про працю України (далі – КЗпП України), якою передбачено відповідальність за порушення законодавства про працю.

     Отже, з 1 січня 2017 року юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

  - фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків -у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати,встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (96000 гривень);

Детальніше...

З офіційних джерел