Соціально-економічний напрямок

Які пільги мають особи з інвалідністю щодо відпусток?

1122333526До міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернувся працівник, який має інвалідність, із проханням надати консультацію щодо пільг у разі отримання усіх видів відпусток.

Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку  особам з інвалідністю I і II груп надається відпустка тривалістю до 60 календарних днів щорічно, а особам з інвалідністю III групи – тривалістю до 30 календарних днів (стаття 25 Закону України «Про відпустки»).

Детальніше...

Нові розміри трудових штрафів з 01.04.2024

112233352Оскільки з 01.04.2024 мінзарплата становить 8000 грн, зросли розміри трудових штрафів, визначених у статті 265 КЗпП. Вони прив’язані до розміру мінзарплати, встановленого законодавством на момент виявлення порушення. Нові розміри штрафів — у Таблиці.

Щоб запобігти штрафу, виконайте припис про усунення порушень у повному обсязі та у встановлений строк. Таке послаблення діє на період воєнного стану (ст. 16 Закону № 2136).

Детальніше...

Чи можна одночасно присвоїти кваліфікаційну категорію та педагогічне звання

7654567899Згідно зі статтею 50 Закону України «Про освіту» педагогічний працівник проходить чергову атестацію не менше одного разу на п’ять років, крім випадків, передбачених законодавством. Атестація педагогічних працівників може бути черговою або позачерговою.

За яких умов атестаційна комісія може позбавити педагога кваліфікаційної категорії

Детальніше...

Запитання - відповідь: Чи має роботодавець повідомляти працівника про закінчення дії строкового трудового договору?

1433222233Посадовець управління інспекційної діяльності у Запорізькій області пояснив, що це не обов’язково: у разі укладення строкового трудового договору звільнення відбувається автоматично, а працівник дізнається про його дату в момент ознайомлення під підпис із наказом про прийняття на роботу.

Якщо ж за час роботи працівника за строковим трудовим договором з’явиться вакансія, яка відповідає його кваліфікації та передбачає можливість укладення безстрокового трудового договору, роботодавець, згідно зі статтею 23 КЗпП, зобов’язаний інформувати працівника про таку вакансію.

Детальніше...

Невчасно виплатили розрахункові при звільненні працівника: дії роботодавця-порушника

1066555544Департамент з питань праці Державної служби України з питань праці у листі від 30.11.2023 р. № 4206/2/2.1-23а розповідає про виплати сум звільненому працівникові у випадку несвоєчасного остаточного розрахунку з ним при звільненні.

У листі звернули увагу на те, що за умов невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у строки, визначені ст.116 КЗпП (при відсутності спору про їх розмір), такий роботодавець повинен виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців. Це прописано у ч. 1 ст. 117 КЗпП.

Детальніше...

З офіційних джерел