Проект Трудового кодексу України вийшов на фінішну пряму

 4433334443    15 березня профільний Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянув пропозиції тристоронньої робочої групи щодо врахування поправок народних депутатів  до проекту Трудового кодексу №1658 під час підготовки його до другого читання.

 Спільний представницький орган всеукраїнських профоб’єднань голосами чотирьох із п’яти об’єднань підтримав проект Кодексу, схвалений у першому читанні, і делегував своїх представників до складу тристоронньої робочої групи з підготовки проекту до другого читання. 14 березня, було проведено узгоджувальну нараду сторін соціального діалогу, на якій було розглянуто низку пропозицій від профспілок, роботодавців та Міністерства соціальної політики України, щодо яких було також прийнято окремі рішення. У нараді взяли участь співголова робочої групи Комітету від профспілок Сергій Українець та Голова ФПУ Григорій Осовий. 

     У проекті збережено переважну більшість норм, які дозволяють захистити права працівника за допомогою професійних спілок, розширено громадський контроль профспілки за додержанням трудового законодавства та роль колективних договорів. Також враховані пропозиції Профспілки щодо неврахування під час обчислення заробітної плати деяких виплат, з тим щоб забезпечити більш високий рівень гарантій мінімальної заробітної плати для працівника, та внесено додаткове право працівника відмовитися від виконання роботи у зв’язку з невиплатою заробітної плати в установлений строк або не у повному розмірі.

    Профспілкові об’єднання, Федерація профспілок України ще раз проведуть детальну експертну оцінку проекту, обговорення з профспілковим активом на предмет реалізації через народних депутатів поправок профспілок, які не знайшли підтримки двох інших сторін діалогу.

      Після опрацювання Головним юридичним управлінням Верховної Ради України проект передається профільним Комітетом для розгляду Верховною Радою України  - орієнтовно у травні – червні 2017 року.

                                                                       

                                                                                                ( За матеріалами сайту ФПУ)

З офіційних джерел