Щодо встановлення надбавки за престижність праці педпрацівникам

000   Педагогічним працівникам у межах фонду оплати праці виплачується надбавка в граничному розмірі – 20% посадового окладу за престижність праці згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. №373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно – технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» та постановою Кабінету Міністрів України   від 25 березня 2014 року № 88.

       Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 88 від 25 березня 2014 року розмір надбавки встановлюється керівником закладу, установи у межах фонду оплати праці. Керівнику надано право встановлювати конкретний розмір надбавок відповідно до особистого внеску працівників у загальні результати роботи у межах фонду оплати праці.

    У межах фонду оплати праці керівник установи може виплачувати надбавку і у максимальному розмірі. Таким чином, надбавка  за престижність праці встановлюватися у будь – якому розмірі у межах 20% встановленого граничного  розміру. Також звертаємо увагу, що зазначену надбавку встановлюють на весь обсяг педагогічного навантаження, що виконує працівник ( абз.1 п.1 Постанови № 373).

   Оскільки така надбавка  не фіксована, то в навчальному закладі бажано розробити порядок її виплати. У цьому порядку слід встановити строки надання зазначеної надбавки, умови її виплати. Кошторис навчального закладу затверджується на календарний рік, визначений в ньому фонд заробітної плати дасть змогу визначити розмір надбавки за престижність праці і внести її до тарифікаційного списку  та штатного розпису.

    Згідно з пунктом 3 статті 247 КЗпП України та пунктом 3 статті 38 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» питання оплати праці працівників, форм та систем оплати праці, умов запровадження та розмірів надбавок, доплат, премій тощо вирішуються власником або уповноваженим ним органом разом з виборним органом первинної профспілкової організації.

З офіційних джерел