Фахівець своєї справи

Баштанська  районна організація профспілки працівників освіти і науки представляє творчий портрет учителя  хімії Баштанської гімназії  

Гапішко Світлани Володимирівни 

 

Учителя не випадково називають

високим іменем народний. Його

мудрість творить ту складну річ, яку

прийнято називати наступністю

поколінь.

                                                                                                                          В.Сухомлинський

 

     Педагогічна доля. Як вона складається для тих, хто її обрав? Звичайно, по –різному, але якщо професія вчителя – покликання душі, то тоді, безумовно, забезпечене визнання.

   Дитинство Гапішко Світлани Володимирівни пройшло на мальовничому березі Інгулу. Як тільки схили розквітали первоцвітами, дівчинка поринала у неповторну красу весняного степу. Закоханість у природу, рідний край залишились у неї на все життя.  Від батьків - допитливість, надзвичайна працездатність і цілеспрямованість.

      Школа. Захоплююча подорож у країну знань. Та хімія полонила серце Світланки. 1983 рік… Баштанська середня школа №1, урок хімії заслуженого учителя УРСР Ткачової Любові Іванівни, яка натхненно пояснює нову тему, уважно слідкує за тим, як розуміють її діти. А «індикатором» настрою для Любові Іванівни завжди були блакитні очі улюбленої учениці, найкращого знавця хімії у школі, – Світлани. Зерна, посіяні вчителем, впали у благодатний ґрунт. Дві любові: до хімії та природи, а також захоплення майстерністю улюбленого вчителя хімії – визначили долю дівчинки. Батьки пророкували доньці кар’єру лікаря. Та вона наполягла на своєму: «Буду вчителем хімії». Закінчивши Херсонський педагогічних інститут ім. Н.К.Крупської у 1991-му, Світлана вже 21 рік викладає хімію та біологію. У Баштанській гімназії працює з дня заснування закладу – 8 років.

     Любов до хімії стала улюбленою справою, професією, сутністю її життя. І все в її житті від любові.

    Від любові до свого предмета – переконаність у тому, що він один із найважливіших у формуванні світоглядних, морально-етичних засад учнів.

     Від любові до обраної справи – впевненість у необхідності постійного пошуку найрезультативніших методів і прийомів роботи з учнями.

     Від любові до процесу навчання учнів – ретельна підготовка до кожного уроку, бажання створювати творчу атмосферу діяльності.

     Любов до своїх вихованців сторицею повертається до неї самої.

     З Світланою Володимирівною цікаво і на уроці, і під час туристичних екскурсій чи подорожей до визначних місць України, і в дружньому сімейному колі.

     Важка, але цікава професія вчителя стала її життям. Кожний успіх її учнів – це її успіх. Кожна поразка – це її поразка. Тому в її ставленні до роботи немає дрібниць.

    Гапішко Світлана Володимирівна – талановитий і творчий вчитель, який досконало володіє методикою викладання хімії, творчо підходить до організації навчально-виховного процесу. Працюючи за технологією проблемно-розвиваючого навчання, Світлана Володимирівна  прагне зробити учнів активними співучасниками навчального процесу, створити умови для виявлення та розвитку  творчості учнів у пізнавальній та практичній діяльності. Організовуючи навчальний процес через відкриття, вона прагне розкрити природні здібності кожного учня та максимально реалізувати їх,  розвинути бажання і вміння вчитися, пізнавати нове. Серед наробок вчителя -  створені нею опорні конспекти, міні-підручники, розроблені для учнів друковані зошити.

    Результати творчої, самовідданої праці вчителя – глибокі знання учнів. ЇЇ вихованці мають високий і достатній рівні навченості, є постійними призерами районних та обласних олімпіад.

    Багато чого взяла у своїх наставників, ще більше почерпнула в колег, але найбільше, – працюючи з учнями. Працює багато, самовіддано, інакше не може. У 2009-2010 н.р. Світлана Володимирівна брала участь у Всеукраїнському конкурсі «Учитель року -  2010» у номінації «Хімія» та виборола почесне І місце в обласному етапі, стала переможницею у суперфіналі, а також посіла почесне третє місце у Всеукраїнському етапі конкурсу «Учитель року - 2010».

    Найбільша радість для вчителя – бачити, що його праця недаремна. Серед випускників, яких навчала Світлана Володимирівна, є майбутні медики, агрономи, ветеринари, екологи, біоінженери, провізори. Свою любов до природничих наук вона передала вихованцям. Говорячи про результати своєї педагогічної діяльності, вона каже: «Найголовніше для мене, що я все рідше чую запитання, яке промовляється в розпачі: «А для чого мені ця хімія?..», а все більше помічаю вогники радості в очах учнів від малих та великих відкриттів у їхньому житті, відчуваю зацікавленість та бажання працювати не тільки на уроках, а і в позаурочний час, радію разом з ними, коли вони обирають хімію для вступу у вищі навчальні заклади і саме це наводить мене на думку про те, що я на правильному шляху, і хочеться рухатися далі, не зупинятися на досягнутому хоча б на хвилину.

    Творча діяльність вчителя подібна до мистецтва, але осягнути її може кожен, хто має намір підняти викладання предмета на більш високому рівні.

   Світлана Володимирівна  - різностороння особистість Якби вона не стана вчителем, то була б прекрасним модел’єром. Її одяг пошитий власноруч. І вражає кожного багатою фантазією автора і оригінальністю. Сукні, які вона шила для випускниць гімназії, неповторні й неперевершені.

    Яскравим, наповненим творчою діяльністю є життя Гапішко Світлани Володимирівни. 

 

 

Голова Баштанської районної організації

профспілки працівників освіти                                 Васюнькин О.В.

 

З офіційних джерел