Правові підстави виплати та порядок обчислення грошової компенсації за усі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей

Згідно з частиною 1 статті 24 Закону України «Про відпустки» вiд 15.11.1996 № 504/96-ВР із змінами (далі — Закон України «Про відпустки») у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за усі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – інваліда з дитинства підгрупи А  І групи.

Варто зазначити !  У разі звільнення керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова компенсація виплачується за не використані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості (частина 2 статті 24 Закону України «Про відпустки»).

Відповідно дочастини 3 статті 24 Закону України «Про відпустки» у разі переведення працівника на роботу до іншогозакладу (установи, організації) грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням має бути перерахована на рахунок закладу (установи, організації), до якого переведено працівника.
 
Згідно з частиною 4 статті 24 Закону України «Про відпустки» за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не має бути менше ніж 24 календарних дні.
 
Варто зазначити !  Особам віком до вісімнадцяти років заміна усіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається (частина 5 статті 24 Закону України «Про відпустки»).
 
Згідно з частиною 6 статті 24 Закону України «Про відпустки» у разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – інваліда з дитинства підгрупи А  I групи, виплачується спадкоємцям.

Відповідно до абзацу 1 пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 100 із змінами (далі — Порядок № 100) обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки здійснюється виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані відпустки.

Згідно з абзацом 2 пункту 2 Порядку № 100 працівникові, який пропрацював у закладі, в установі, організації менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому виплачується компенсація за невикористану відпустку.

Відповідно до абзацу 6 пункту 2 Порядку № 100 час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду.
 
Варто зазначити !  Розділ ІІІ Порядку № 100 містить перелік виплат, що включаються у розрахунок середньої заробітної плати, а також перелік виплат, які не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, в усіх випадках її збереження згідно з чинним законодавством.
Усі виплати включаються у розрахунок середньої заробітної плати у тому розмірі, в якому вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі (абзац 3 пункту 3 Порядку № 100).
 

Відповідно до абзацу 1 пункту 7 Порядку № 100 нарахування компенсації за невикористані відпустки, тривалість яких розраховується у календарних днях здійснюється шляхом ділення сумарного заробітку за останні 12 місяців, що передують місяцю виплати компенсації, або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових та неробочих днів, встановлених законодавством). Отриманий результат множать на кількість календарних днів невикористаної відпустки.

Варто зазначити !  Святкові та неробочі дні, визначені у статті 73 Кодексу законів про працю України, які припадають на період відпустки, у розрахунок тривалості відпустки не зараховуються та не оплачуються(абзац 2 пункту7 Порядку № 100).

З офіційних джерел