Щодо права окремих педагогічних працівників на присвоєння кваліфікаційних категорій

   Чи мають право на присвоєння кваліфікаційних категорій “спеціаліст”, “спеціаліст другої категорії”, “спеціаліст першої категорії”, “спеціаліст вищої категорії” педагогічні працівники з вищою освітою за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста ?

   Відповідно до пункту 2 Порядку присвоєння кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2015 року № 1109 (далі — Порядок № 1109), кваліфікаційні категорії “спеціаліст”, “спеціаліст другої категорії”, “спеціаліст першої категорії”, “спеціаліст вищої категорії” присвоюються педагогічним працівникам з освітнім ступенем магістра, які займають такі посади: вчитель; викладач; вихователь; соціальний педагог по роботі з дітьми-інвалідами; соціальний педагог; логопед закладу охорони здоров’я та соціального забезпечення; завідувач логопедичного пункту; методист; педагог-організатор; практичний психолог; концертмейстер; художній керівник; вихователь-методист; музичний керівник; інструктор з фізкультури, інструктор з праці, інструктор слухового кабінету.

    Згідно з частиною 2 статті 30 Закону України «Про освіту» від 23.05.1991 № 1060-ХII (із змінами) в Україні встановлюються такі освітньо-кваліфікаційні рівні та ступені: кваліфікований робітник; молодший спеціаліст; молодший бакалавр; бакалавр; магістр; доктор філософії; доктор наук.

     Відповідно до пп. 2 пункту 2 розділу XV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII (із змінами) вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста (повна вища освіта) після набрання чинності цим Законом прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра.

    Варто зазначити !  Згідно з пунктом 6 Порядку № 1109 кваліфікаційні категорії та педагогічні звання присвоюються педагогічним працівникам за результатами атестації, що проводиться у порядку, встановленому Міністерством освіти і науки України. Зокрема, відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 № 930 (із змінами).

 

З офіційних джерел