Норма безоблікового споживання газу стане вдвічі меншою

    Кабінетом Міністрів України прийнято постанову, відповідно до якої вдвічі знижуються норми споживання газу побутовими споживачами у яких немає лічильників (постанова Кабінету Міністрів Українивід 29.04.2015 № 237 «Про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників»).

    Таким чином, для близько 3 млн українців ціна за природний газ у комунальних платіжках зменшиться.

Проект постанови був розроблений Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) і Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

    Довідково:ДоНКРЕКПнадходиличисленні звернення від побутових споживачів природного газу з проханням перегляду та зниження Норм споживання природного газу населенням у разі відсутності лічильників газу, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.1996 № 619 (із змінами).

        Для максимального приведення фактичного споживання газу населенням, якому нарахування за використаний природний газ проводиться згідно встановлених Норм споживання, до рівня цих норм НКРЕКПспільно з Міненерговугілля України булорозробленотанаданона розгляд Уряду відповідні пропозиції щодо зменшення цих норм для газових плит та водонагрівачів у два рази.

    Тепер для громадян, які використовують газ для приготування їжі з централізованим гарячим водопостачанням щомісячна норма споживання знизиться з 6 куб. м до 3 куб. м. У разі відсутності у абонента гарячої води і газової колонки, норми знизяться з 9 до 4,5 куб. м. А для тих, хто використовує газ для підігріву води та приготування їжі - з 18 до 9 куб. м.

    Прем'єр-міністр УкраїниА.Яценюк заявив, що рішення прийняте з метою«навести норми, які нараховуються на громадянина України, у відповідність з фактичним споживанням». За словамиПрем'єр-міністраУкраїни, зміни торкнуться 7% (2,5 млн) побутових абонентів, які споживають газ без урахування лічильниками.

    Додатковий мотив прийняття цієї норми А.Яценюк пояснив тим «щоб при зміні норм споживання газу, облгази були зацікавлені в тому, щоб якомога швидше встановити прилади обліку».

( За матеріалами сайту ФПУ )

З офіційних джерел