Школа – це моя друга домівка

Творчий портрет вчителя Веселинівського  району

Веселинівська районна організація профспілки представляє гордість учительського роду Веселинівщини впевнену, яскраву, творчу, ніжну й чарівну колегу вчителя початкових класів Кудрявцівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів:

Лутовинову Наталію Андріївну,

 учасника Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року – 2011».

Сучасна сільська школа є осередком освіти, культури, духовності; середовищем, в якому відбувається формування творчих здібностей учнів сільської місцевості, створюються умови для їхньої творчої самореалізації. А учитель не повинен зупинятися ні на своєму навчанні, ні у своїй творчості, ні в оволодінні новими методами і прийомами навчання. Свій авторитет серед дітей потрібно постійно доводити, вдосконалюючи свою педагогічну майстерність та професіоналізм, тому що вчитель – це не тільки професія, це – доля. «Школа – не просто місце, де я працюю. Школа – це моя друга домівка» - говорить Наталія Андріївна.

Одним із стратегічних завдань сучасної освіти є створення необхідних умов для формування творчої особистості, реалізації  її природних задатків та індивідуальних здібностей учнів. Участь у конкурсі – це великий успіх, накопичений досвід, можливість спілкуватися з колегами з різних куточків України; це - впевненість у своїх силах, подальше вдосконалення своєї педагогічної майстерності, впровадження у життя ідеї «Активізації пізнавальної діяльності молодших школярів з використанням евристичних методів навчання».     

Закінчивши Кременчуцьке педучилище, працюючи в школі, згодом закінчила педагогічний інститут. І вже дванадцять років учитель плекає сад нашого майбуття.  Ця бджілка самовіддано присвятила себе своїй професії, кружляє над своїм квітником, пестить кожну дитину, осяює усмішкою, дарує краплини любові! Ось така вона, Наталія Андріївна: трішечки загадкова, ділова та романтична; вірна подруга, турботлива дружина, та любляча мати. І все у неї ладиться, на все вдоволь часу: кожному посміхнутися, добре слово сказати, допомогу надати, до уроків підготуватися, самоосвітою зайнятися, бути – неперевершеною. Скільки ж у твоїй добі годин, Наталіє Андріївно, жінко прекрасна і щаслива? Скільки ж у долі твоїй кольорів, якщо ти завжди така привітна й людяна?

А ще Наталія Андріївна вчить своїх юних обдарувань наполегливості і терпінню для того, щоб вони були готові до випробувань і важкої щоденної праці на шляху до нових відкриттів, щоб зрозуміли, що духом романтики  багато подій пронизуються  лише через багато років, та дух цей треба берегти в своїх серцях завжди.

Коли на початку березня в обласному конкурсі «Вчитель року – 2011» з номінації «Початкові класи» Наталія Андріївна виборола почесне перше місце, її успіхом пишалися не лише колеги району. Гордість і радість відчула вся Веселинівщина. Для самої номінантки найважче та найвідповідальніше лише починалося, бо попереду чекав черговий етап – Всеукраїнський конкурс в Івано-Франківську. Участь у ньому вже була справа відстоювання честі Миколаївської області.

Конкурс проходив із 6 по 15 квітня. В першому турі брали участь 27 педагогів із усієї країни. До другого туру дійшли – дванадцятеро. В їх числі і Н.А. Лутовинова. І ось хвилююча мить – оголошення результатів проведеного заходу: Наталія Андріївна зайняла 6 місце по Україні. В урочистій обстановці за участі керівництва Івано-Франківської області, організаторів конкурсу, артистів відбулося нагородження переможців. Наталію Андріївну нагородили дипломом і присвоїли звання «Кращий сільський вчитель Всеукраїнського конкурсу Вчитель року – 2011.

Наталія Андріївна, згадуючи весь процес конкурсу, незчулася, як у різних етапах участі минуло аж півроку, але ні на мить не пошкодувала про те, що пройшла такий довгий шлях, отримала багато вражень, збагатила свій педагогічний досвід. На всіх трьох етапах побачила більше 40 майстер-класів, познайомилася з багатьма досвідченими людьми, які завжди були готові прийти на допомогу. На протязі всього конкурсу панувала атмосфера товариськості, доброзичливості. Всі його етапи були цікавими, але найбільш запам’ятався республіканський етап в Івано-Франківську. Наталії Андріївні цікаво було давати уроки в класах з незнайомими дітьми, яким не терпілося отримати знання від нового вчителя. Вони допомагали проводити уроки, переживали, підтримували. Все важке забулося, а в пам’яті залишилися лише позитивні емоції, досвід, який здобувся на конкурсі, нові друзі, з якими познайомилися. Та досягти високих результатів під час участі у конкурсі вдалося завдяки підтримці і наставництву людей, які завжди були поруч у важкі хвилини, допомагали та вселяли віру у свої сили. Це - колектив відділу освіти Веселинівської райдержадміністрації та його начальник - Ватралик Сергій Іванович; лідери освітян профспілки району; заступник директора Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти – Бєлова Ірина Михайлівна, методисти – Степанець Наталія Михайлівна, Трубнікова Інна Олександрівна. Для творчого вчителя Веселинівщини вони назавжди стали добрими друзями та мудрими порадниками.

Будьте щасливі у праці й творчості, у сімейному житті, у взаєминах із друзями й колегами, у своїх захопленнях і здобутках! Нехай бракує часу на сум і прикрощі. Проте завжди вистачає його на щире спілкування, опанування нового та здійснення мрій!

 

 

Голова райради профспілки                                   Шаф Г.Д.

З офіційних джерел