Застосування до працівників навчальних закладів норм законодавства України щодо обмеження роботи близьких осіб у безпосередньому підпорядкуванні.

Положення абзаців першого та другого частини першої статті 9 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» від 07 квітня 2011 року № 3206-VI із змінами (далі — Закон України) містять норми щодо обмеження роботи близьких осіб у безпосередньому підпорядкуванні. Особи, які претендують на зайняття визначених законодавством посад, зобов’язані повідомити керівництво органу, на посаду в якому вони претендують, про працюючих у цьому органі близьких їм осіб.

Проте, згідно з пунктом четвертим частини першої статті 9 Закону України обмеження щодо роботи близьких осіб не поширюються на осіб, які працюють, зокрема, у галузі освіти, крім державних органів та органів місцевого самоврядування.

Отже, зазначене виключення з обмеження щодо роботи близьких осіб поширюється й на осіб, які працюють у навчальних закладах.

Відповідні роз’яснення надані у листі Міністерства юстиції України від 02 жовтня 2013 року № 11859-0-26-13/11 щодо застосування окремих положень антикорупційного законодавства.

Варто зазначити, що згідно з абзацом четвертим частини першої статті 1 Закону України суперечність між особистими майновими, немайновими інтересами особи чи близьких їй осіб та її службовими повноваженнями, наявність якої може вплинути на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, а також на вчинення чи не вчинення дій під час виконання наданих їй службових повноважень є конфліктом інтересів.

А згідно з частиною першою статті 14 Закону України особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та посадові особи юридичних осіб публічного права зобов’язані вживати заходів щодо недопущення будь-якої можливості виникнення конфлікту інтересів та невідкладно у письмовій формі повідомляти безпосереднього керівника про наявність конфлікту інтересів.

З офіційних джерел