Право виходу на пенсію за вислугу років педагогічним працівникам згідно нового закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи»

Як і раніше, пенсії за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров'я і соціального захисту призначаються при наявності спеціального стажу роботи не менше 25 років.Скористатися пільговим виходом на пенсію можуть ті працівники освіти, що мають необхідний стаж роботи на посадах в установах, організаціях, визначених Постановою Кабінету Міністрів України від 04 листопада1993 року № 909 "Про Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років". 

Для визначення права на пенсію за вислугу років спеціальний стаж роботи обчислюється згідно з записами, проведеними в трудовій книжці працівника освіти, а при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній  відповідно до Порядку підтвердження наявного трудового стажу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 р.№ 637 (ст. 62 Закону України "Про пенсійне забезпечення"). Право на цей вид пенсії незалежить від обсягу навчального навантаження і, відповідно, від розміру заробітної плати та обсягу сплачених страхових внесків.

 При призначенні цієї пенсії, як і за нормами, які діяли до 1 жовтня 2011 року, допускається підсумовування стажу за періоди роботи працівників у закладах і установах освіти, охорони здоров'я та соціального захисту.

Згідно зі ст. 7 Закону України "Про пенсійне забезпечення" пенсії за вислугу років призначаються при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію. Тобто, особа, якій призначено пенсію за вислугу років, не має права працювати на посадах у закладах і установах, зазначених у всіх розділах Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посадах, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років. У разі повернення пенсіонера на роботу на посаду, зазначену в Переліку, виплата пенсії зупиняється на весь період роботи. Особа, яка, отримуючи пенсію за вислугу років, працювала на посаді, зазначеній в Переліку, повинна повернути одержані пенсійні виплати.

З офіційних джерел