Порядок присвоєння класності та встановлення відповідних надбавок водіям закладів та установ освіти.

У період роботи у закладі, в установі, організації водієві автотранспортного засобу може бути присвоєно кваліфікацію IІ чи I класу.

Згідно з нормами, передбаченими Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженим наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 14.02.2006 року № 136:

         для присвоєння кваліфікації II класу у посвідченні водія має бути дозвіл на керування транспортними засобами категорій "B", "C", "E" або "D", або "D" та "E", а також безперервний стаж роботи водієм III класу у закладі, в установі, організації — не менше трьох років;

         для присвоєння кваліфікації I класу у посвідченні водія має бути дозвіл на керування транспортними засобами категорій "B", "C", "D" та "E", а також безперервний стаж роботи водієм II класу у закладі, в установі, організації — не менше двох років.

Присвоєння водіям ІI та I класів здійснюється кваліфікаційними комісіями закладу, установи, організації під час кваліфікаційної атестації. Рішення кваліфікаційної комісії затверджується наказом керівника закладу, установи, організації.

Чинними нормативно-правовими актами України не передбачено норму щодо збереження водіями класності, присвоєної роботодавцем за попереднім місцем роботи. Прийняття рішення щодо цього питання є компетенцією керівника закладу, установи, організації (пункти 8.7.3 та 8.7.4 Методичних рекомендацій з питань безпеки автомобільних перевезень, затверджених наказом Державного департаменту автомобільного транспорту від 19.09.2003 року № 111; лист Міністерства соціальної політики України від 07.09.2012 року № 197/10/137-12).

Відповідно до пп. 4 п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 року № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» водіям автотранспортних засобів встановлюється надбавка за класність:

       ІІ класу — 10 відсотків;

       І класу — 25 відсотків

встановленої тарифної ставки за відпрацьований час.

Зверніть увагу !Згідно з листом Міністерства праці та соціальної політики України від 23.01.2009 року № 57/13/84-09 фактично відпрацьованим водієм часом вважаються години, зазначені у табелі обліку робочого часу. Якщо водій автотранспортного засобу у робочий час не виїжджав, але був присутній на роботі, йому провадиться оплата за відповідні години перебування на робочому місці.

З офіційних джерел