Премії до святкових дат: чи враховувати при обчисленні доплати до мінзарплати

s41070087Згідно зі статтею 7 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР законодавство про оплату праці ґрунтується на Конституції України і складається з Кодексу законів про працю України, цього Закону, Закону України «Про колективні договори і угоди» та інших актів законодавства України.

Статтею 3-1 Закону України «Про оплату праці» встановлено, що при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються, зокрема, премії до святкових і ювілейних дат. До цієї статті зміни в умовах воєнного стану не вносились.

 

Преміювання працівників закладів освіти провадиться відповідно до норм постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298 (далі — Постанова № 1298), наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних зак­ладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557 (далі — Наказ № 557), а також Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.1993 № 102 (далі — Інструкція № 102).

Пунктом 4 Постанови № 1298 та підпунктом 5 пункту 4 Наказу № 557 керівникам навчальних закладів, установ освіти надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, затверджувати порядок і розміри преміювання працівників відповідно до їхнього особистого внеску в загальні результати роботи в межах коштів на оплату праці.

Відповідно до пункту 53 Інструкції № 102 преміювання працівників здійснюється відповідно до положення про преміювання, яке затверджує керівник установи за погодженням з профспілковим комітетом.

Тому премія, що виплачується працівникам закладів освіти до святкових дат, є законодавчо встановленою виплатою і не враховується при обчисленні розміру місячної заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру.

З офіційних джерел