Військовий облік жінок із 1 жовтня 2023 року

alt     Верховна Рада України 7 жовтня 2022 ухвалила Закон України «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо взяття жінок на військовий облік. 

      Пунктом 11 цієї статті зазначено:

  • Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних;
  • Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням. 

Взяття на військовий облік – це не призов на службу. Та все ж жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони у воєнний час. Такі жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками. Тобто законодавство не розрізняє військовозобов’язаних жінок і чоловіків.

Військовий облік жінок регулюється наказом Міністерства оборони України від 7.02.2022 р. № 35, підпунктом 1 пункту 3 якого зобов’язано Головнокомандувача Збройних Сил України забезпечити:

  • взяття жінок на військовий облік військовозобов'язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних, з 1 жовтня 2023 року.

Із 1 жовтня 2023 р. на військовий облік будуть зобов'язані встати всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи.

Жінки з іншими спеціальностями, спорідненими з військовою, можуть стати на облік за власним бажанням.

Для постановки на військовий облік жінки необхідно подати наступні документи: заява про взяття на облік; паспорт або ID-картка; ідентифікаційний номер; документ про здобуття спеціальності/професії; довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює; свідоцтво про народження дітей/документ про опіку; свідоцтво про шлюб; фотокартки 3х4.

Призвані під час мобілізації жінки-військовослужбовиці мають право на звільнення зі служби у зв'язку з вагітністю (незалежно від перебігу й терміну) та у зв'язку із перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення нею шестирічного віку.

Медики-матері отримують право на відстрочку, якщо виховують дітей самостійно, мають 3 і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю, а також якщо їхній чоловік служить в ЗСУ.

Для цього необхідно відвідати свій ТЦК (територіальних центрів комплектування) та СП (соціальної підтримки) надати усі підтверджуючі документи.

(За матеріалами сайту ЦК Профспілки працівників освіти і науки)

 

З офіційних джерел