Чи потрібно відправляти дитину до школи, якщо вночі була тривога: відповідь міністра

b89b44740b1484949d55309e68c7ddafРосійські окупанти не припиняють обстрілів України навіть уночі. Спускатися в укриття – обов'язково для безпеки кожного, і з початком навчального року в дітей можуть виникати труднощі.

Наразі немає нормативного регулювання того, чи потрібно відправляти дітей у школу після того, як вони вночі сиділи в укритті через повітряну тривогу. Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий пояснив батькам свою позицію з цього питання на своїй сторінці Фейсбук

На думку Оксена Лісового, втомлена та невиспана дитина просто не зможе сприймати навчальний матеріал та досягнути потрібного рівня концентрації. Навіть дорослим важко працювати після того, як уночі була повітряна тривога, то ж що вже й казати про дітей. 

«На моє переконання, якщо дитина не виспалася і почувається втомленою на ранок, не варто її змушувати йти на перший урок. Це нормально пропустити заняття й наздогнати цю тему пізніше. Наприклад, на платформі Всеукраїнської школи онлайн.

Треба бути реалістами і розуміти, що втомлена дитина навряд зможе сприймати матеріал на уроці та мати необхідний рівень концентрації. Часом дорослим так само складно сфокусуватися після безсонної ночі, тоді що казати про школярів. 

Якщо ж учень чи учениця пропускає самостійну чи контрольну, треба надавати можливість доскласти цю роботу. І загалом варто у навчальному процесі фокусуватися на головному, використовуючи усі переваги академічної свободи», – написав Оксен Ліовий. 

Якщо ж навчання дистанційне, і у вчителя або учнів пролунав сигнал тривоги, перше що потрібно зробити – піти в укриття. Якщо є змога продовжити урок – чудово, якщо ні – у цьому немає нічого страшного, адже безпека понад усе.

«Стійкість – наша суперсила. Ми можемо більше, ніж думаємо. Але водночас маємо дбати про наше фізичне та психічне здоров’я, щоб мати стійке суспільство, яке здатне на більше» ,– зауважив міністр. 

  • (За матеріалами сайту ЦК Профспілки працівників освіти і науки)

З офіційних джерел