Всеукраїнський семінар фахівців із соціально-економічних питань

12 січня 2023 року відбувся всеукраїнський семінар фахівців із соціально-економічних питань обласних, Київської міської організацій Профспілки. Фахівці зібралися онлайн з метою обговорити актуальні питання щодо захисту прав та гарантій освітян в умовах та викликах воєнного часу. 

Відкриваючи захід Голова Профспілки Георгій Труханов акцентував увагу на основних векторах діяльності організації на сучасному етапі та видах роботи у справі захисту прав спілчан. Він зокрема наголосив, що Профспілка тримає освітній фронт – продовжує працювати і надавати допомогу та підтримувати своїх членів.

altГеоргій Труханов наголосив, що у новий 2023-й організація входить після надважкого року, що минув, і коротко окреслив вектори діяльності профспілкових організацій щодо поліпшенням умов праці освітян та студентства, збереження існуючих гарантій та недопущення їх звуження. 

Перелік питань, що було винесено на розгляд семінару, досить широкий, а саме: 

  • забезпеченість галузі освіти відповідними видатками Державного бюджету України на 2023 рік; 
  • освітня субвенція місцевих бюджетів територіальних громад у 2023 році, її залишки та особливості розподілу на 2023 рік; 
  • Положення про атестацію педагогічних працівників; 
  • низка інших питань, що витікають із сучасних умов роботи працівників закладів та установ освіти на місцях. 

altПитання освітньої субвенції та її розподілу у цьому році розкрила керівник експертної групи з питань бюджетування Директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик МОН Анастасія Софієнко.

Зокрема, вона зазначила, що важко зробити справедливий розподіл при її недостатності. Разом із тим, МОН було докладено усіх зусиль, щоб розподіл був публічний, зрозумілий і максимально справедливий. 

altДалі діалог із учасниками продовжили заступник Голови Профспілки Сергій Романюк та начальник управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки Антоніна Клименко. 

Сергій Романюк презентував основні показники державного бюджету на освіту, а Антоніна Клименко розкрила основні позиції у Положенні про атестацію педпрацівників та відповіла на питання від фахівців із соціально-економічних питань із областей. 

altІнтерактивне спілкування з аудиторією дало максимальний ефект для ґрунтовного сприйняття, розуміння та аналізу отриманої інформації. 

 alt

З офіційних джерел