Держбюджет-2023: ознайомлюємося з основними показниками

22456788Чи збільшиться мінімальна заробітна плата й прожитковий мінімум у 2023 році?

«Пріоритет номер 1 — безпека й оборона — залишається незмінним. Спрямовуємо на боротьбу з окупантами понад 1 трлн грн, це більше 18% ВВП. Фінансуємо українську армію самостійно за рахунок внутрішніх ресурсів», — повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Дізнайтеся, які показники схвалив Уряд у Законі України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» від 04.11.2022 № 2732-IX (далі — Закон про Держбюджет).

Прожитковий мінімум

Розмір прожиткового мінімуму визначений у статті 7 Закону про Держбюджет. Він залишиться без змін протягом 2023 року й на одну особу з розрахунку на місяць з 1 січня становитиме 2589 грн.

Для основних соціальних і демографічних груп населення прожитковий мінімум становитиме

Для кого

Скільки, грн

Діти до 6-ти років

2272 грн

Діти від 6 до 18 років

2833 грн

Працездатні особи

2684 грн

Особи, які втратили працездатність

2093 грн

   

Мінімальна заробітна плата

- у місячному розмірі — 6700 гривень;

     - у погодинному розмірі — 40,46 гривні;

Розподіл освітньої субвенції

В Законі про Держбюджет відсутній розподіл освітньої субвенції.

У пояснювальній записці роз’яснено, що це пов’язано із суттєвою вимушеною міграцією учнів цього року та неможливістю здійснити достовірний прогноз кількості учнів у необхідних для додаткової дотації та освітньої субвенції, субвенції на надання державної підтримки особам з ООП.

Враховуючи зазначене, КМУ здійснить розподіл додаткової дотації та освітньої субвенції, субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами між місцевими бюджетами на основі верифікованих МОН даних про кількість учнів.

Заробітна плата

У 2023 році для всіх категорій працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери, державних органів розмір заробітної плати (грошового забезпечеення) може змінюватися виключно в межах бюджетних призначень на оплату праці, передбачених у державному бюджеті ( ст. 22).

На зарплати для педагогів Уряд виділив 87 млрд грн. На фінансування освіти додав 555 млн грн.

Видатків на НУШ із держбюджету не передбачено.

З офіційних джерел