Які штрафи чекають на роботодавця за непроведення медоглядів під час війни?

44442За непроходження медоглядів може бути застосовано адмінштраф на працівників від 4 до 10 нмдг (від 34 до 170 грн) і на посадових осіб підприємств– від 20 до 40 нмдг (від 340 до 680 грн)

Держпраці зазначає, що згідно зі ст. 169 Кодексу законів про працю України та ст. 17 Закону України «Про охорону праці» власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Відповідно до ст. 159 Кодексу законів про працю України та ст. 14 Закону України «Про охорону праці» працівник зобов’язаний проходити в установленому порядку попередні та періодичні медогляди.

Працівник несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.

Відповідно до ст. 41 КУпАП порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці тягне за собою накладення штрафу на працівників від 4 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 до 170 грн) і на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 680 грн).

За невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, щодо усунення порушень законодавства про охорону праці (невиконання пунктів припису) або створення перешкод для діяльності цих органів згідно з ст. 188-4 КУпАП тягне за собою накладення штрафу на працівників від шести до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн).

Крім того, відповідно до ст. 43 Закону України «Про охорону праці» за порушення законодавства про охорону праці та невиконання приписів (розпоряджень) посадових осіб органів виконавчої влади з нагляду за охороною праці юридичні та фізичні особи, які відповідно до законодавства використовують найману працю, притягаються органами виконавчої влади з нагляду за охороною праці до сплати штрафу в порядку, встановленому законом. Сплата штрафу не звільняє юридичну або фізичну особу, яка відповідно до законодавства використовує найману працю, від усунення виявлених порушень у визначені строки.

Також не слід забувати, що в разі, коли непроведення медичних оглядів є наслідком заподіяння шкоди здоров’ю працівнику, керівник може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за ст. 271 «Порушення вимог законодавства про охорону праці» Кримінального кодексу України.

( За матеріалами сайту Дебет – Кредит)

З офіційних джерел