УВАГА! Індексація зарплати у грудні 2021 р. – з урахуванням нового прожиткового мінімуму

08765У грудні всі роботодавці будуть нараховувати індексацію в межах нового розміру прожиткового мінімуму 2481 гривень.

Правила проведення індексації

Правила обчислення ІСЦ для проведення індексації та нарахування сум індексації визначено Порядком №1078.

Індексувати зарплату слід, коли розрахований ІСЦ перевищить поріг індексації (наразі 103%). ІСЦ має обчислюватися наростаючим підсумком.

Зверніть увагу: зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб.  

У грудні поріг індексації становить 2481 грн.

При підвищенні окладів значення індексу у місяці підвищення приймається за 1 або 100%. Місяць підвищення вважається базовим та індексація в цьому місяці не проводиться. Але це тільки, якщо сума підвищення заробітної плати перевищить суму індексації.

Починаючи з наступного за базовим місяця наростаючим підсумком розраховується індекс для проведення подальшої індексації. Якщо сума підвищення заробітної плати менша ніж сума індексації, яка складається на момент підвищення, то сума індексації у базовому місяці зменшується на суму підвищення зарплати.

Порядок розрахунку ІСЦ

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за жовтень  2021 становив100,9%.

Він  вплинув на коефіцієнти індексації, і, як наслідок, на проценти індексації, на які помножується нарахована зарплата працівника в межах порогу індексації.

У грудні окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими процентами, а деякі -  за процентами липня 2021 року, але вже на підставі нового розміру прожиткового мінімуму.

(За матеріалами сайту Дебет – Кредит)

З офіційних джерел