Розмір зарплати за першу половину місяця має бути не менше оплати за фактично відпрацьований час

12211111988Строки та періодичність виплати заробітної плати працівникам закріплені в ст. 115 КЗпПі ст. 24 Закону «Про оплату праці». Відповідно дост. 115 КЗпП, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації, але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Отже, виплата зарплати повинна здійснюватися:

- у робочі дні за графіком роботи установи;

- не рідше ніж двічі на місяць, а проміжок часу між цими двома виплатами не має перевищувати 16 календарних днів;

- не пізніше 7-ми днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Визначаючи в колдоговорі конкретні дати для виплати зарплати, роботодавцям необхідно дотримуватись одночасно всіх наведених вище умов.

З огляду на це, можна сформулювати конкретні  числа місяця, у які потрібно вкластися під час виплати зарплати за першу половину місяця (аванс) і за звітний місяць:

- зарплата за місяць має виплачуватися не пізніше 7-го числа місяця, а отже, повинна провадитися в період із 1-го по 7-е число.

- якщо зарплата за місяць виплачується із 1-го по 7-е число місяця, тоді, аби дотриматися проміжку не більш ніж 16 календарних днів між виплатами, аванс має виплачуватися із 16-го по 22-е число. Аналогічні дати наводило й Мінсоцполітики влисті від 09.12.2010 р. № 912/13/155-10.

Конкретні строки виплати авансу та зарплати необхідно прописати в колективному договорі.

Таким чином, якщо в організації виконуються вимоги про проміжок між виплатами не більше 16 календарних днів, термін виплати не пізніше 7 числа після закінчення періоду, за який здійснюється відповідна виплата, а також  розмір  зарплати за першу половину місяця  складає не менше оплати за фактично відпрацьований час (18 числа здійснюється  оплата за роботу в період з 1 по 18 число включно), то вимоги трудового законодавства  дотримано і порушень тут немає.

Першою половиною місяця є період з 1-ого по 15-те число. Саме такої думки і Мінсоцполітики. У листі Мінсоцполітики від 23.07.2018 р. №1305/0/101-18/28 зазначено, що першою половиною місяця вважається 15 календарних днів, з 1-ого по 15-те число. А другою половиною - з 16-ого і до 30, 31. Далі зазначено, що виплата заробітної плати здійснюється за фактично відпрацьований час на підставі Табеля обліку робочого часу, який заповнюється за звітний місяць з 1-ого по 15-те та з 16-ого по 31-е число.

Джерело

«Дебет-Кредит»

З офіційних джерел