На контролі Профспілки: медичні огляди працівників освіти

IMG 1363 1

Завданням кожного працівника закладу освіти є проходження обов'язкового медичного огляду  перед початком навчального року.

Є ряд документів, які регламентують проведення медоглядів: Правила проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, затверджено наказом МОЗ від 23.07.2002 № 280 (у редакції наказу МОЗ від 21.02.2013 № 150). Порядок проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів, затверджено постановою КМУ від 27.09.2000 № 1465. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, затверджено постановою КМУ від 23.05.2001 № 559.

Органи управління освітою та заклади освіти повинні закладати кошти на проходження медичних оглядів у своїх бюджетах та кошторисах. Це передбачено п. 2.4 «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», який затверджено наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246.

« 2.4. Для проведення попереднього (періодичних) медичного огляду   працівників   роботодавець повинен укласти або вчасно 

поновити договір з закладом охорони здоров'я та надати йому список працівників, які підлягають попередньому (періодичним)
медичному огляду.

  Під час прийняття на роботу в разі переведення на іншу важку 

роботу, роботу із шкідливими чи небезпечними умовами   праці
роботодавець повинен видати направлення на обов'язковий попередній
медичний огляд працівника (далі - направлення)   за   формою,
зазначеною у додатку 3.

А п. 2.5 цього порядку визначає, що роботодавець за рахунок власних коштів забезпечує організацію проведення медичних оглядів.

« 2.5. Роботодавець   за   рахунок власних коштів забезпечує 

організацію проведення медичних оглядів, витрати на поглиблене
медичне   обстеження   працівника з підозрою на професійні та
виробничо зумовлені захворювання та їх медичну реабілітацію,
диспансеризацію   працівників груп ризику розвитку професійних
захворювань».

 

Які є медичні огляди?

Профілактичні медичні огляди поділяють на:

 

-         Попередній медичний огляд  — проводиться під час прийняття на роботу з метою визначення вихідного стану здоров'я працівника та виявлення професійних захворювань, що виникали на попередній роботі Періодичні огляди — протягом трудової діяльності, з метою своєчасного виявлення ранніх ознак гострих та хронічних захворювань, забезпечення динамічного спостереження за станом здоров'я. Їх проводять переважно один раз на рік;

 

-         Позачергові – або огляди на вимогу, тобто при погіршенні стану здоров'я за ініціативою працівника, керівника чи на вимогу контрольних органів. Їх проводять також у разі виявлення інфекційних захворювань та/або бактеріоносійства; у разі погіршення епідемічної ситуації.

 

Медичні огляди проходять у лікувально-профілактичних установах, які мають на це відповідну ліцензію.

 

До проходження попередніх медичних оглядів   входять:

 

-         Керівники закладів освіти та їх заступники;

 

-          Педагогічні працівники;

 

-          Медичний персонал;

 

-          Працівники харчоблоків;

 

-          Спеціалісти, що беруть участь у навчально-виховному процесі;

 

-          Технічний персонал;

 

Обов'язковий профілактичний медичний огляд включає:

- загальне обстеженнями лікарями таких спеціальностей як терапевт, дерматовенеролог, отоларинголог, стоматолог, за потреби інші. Лабораторне та функціональне обстеження згідно з Переліком необхідних досліджень , затвердженим наказом МОЗ від 23 липня 2020 року №280.

Працівники закладів освіти також мають проходити обов’язковий попередній психіатричний огляд перед влаштуванням на роботу, а також обов’язковий періодичний один раз на п’ять років.

При попередньому медичному огляді заводиться індивідуальна медична книжка, що є підтвердженням того, що працівник може приступати до роботи. Її форму затверджено наказом МОЗ від 21.02.2013 № 150. Також видається довідка про проходження обов’язкових попереднього або періодичного психіатричних оглядів. У довідці вказують наявність чи відсутність в особи психіатричних протипоказань для виконання окремих видів діяльності.

Згідно чинного законодавства працівник обов'язково повинен пройти медогляд. В іншому випадку, роботодавець зобов’язаний відсторонити працівника від роботи без збереження заробітної плати (ст. 46 КзпП України).

 

З офіційних джерел