Продовження « карантинної» відпустки за власний рахунок

98920544 333678417609040 8470461937698734080 n9На «Гарячу лінію» Федерації профспілок України, у зв’язку з висловленнями наших урядовців про можливість продовження карантину по всій території України до 22 червня, почастішали дзвінки про порядок продовження відпустки без збереження зарплати за згодою сторін на час карантину.

Постановою Кабінету Міністрів України від 02 квітня 2020 р. № 255 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211«Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, визначено, що на всій території України» установлено карантин з 12 березня 2020 року.

 Спочатку працівник подав до роботодавця заяву про надання відпустки без збереження заробітної плати за згодою сторін у зв’язку з карантином до 03.04.2020, далі – необхідно було подавати заяву про надання зазначеної відпустки до 24.04.2020р. з посиланням на зазначені вище постанови. У випадку продовження Урядом терміну карантину працівнику знову потрібно буде писати заяву про надання такої відпустки із посиланням на відповідні нормативно-правові акти. Як альтернатива, працівнику можна написати заяву про надання відпустки без збереження заробітної плати на період оголошення Урядом України карантинуна всій території України.

У свою чергу роботодавець зобов’язаний видавати відповідні накази (розпорядження) про надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати за кожною заявою працівника або, як альтернатива, видати наказ (розпорядження) про надання працівнику відпустки на період оголошення Урядом України карантину на всій території України..

Зауважимо, що роботодавець не має права примушувати працівника йти у відпустку на час карантину за власний рахунок, тому що її надають тільки за угодою сторін.

Законом № 530-IX у частину третю статті 84 Кодексу законів про працю України (надалі-КЗпП) та у частину третю статті 26 Закону України «Про відпустки» внесено наступне: «У разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений частиною другою цієї статті».

Внесення цієї норми важливе, тому що у загальному випадку відпустка за власний рахунок, встановлена за згодою сторін тривалістю більше, ніж 15 календарних днів, це порушення КЗпП і роботодавці могли б отримати адмінштраф від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 1 ст. 41 КпАП України) за порушення вимог законодавства про працю.

На сьогодні відпустка без збереження заробітної плати може тривати протягом усього карантину та її строк не враховується в 15-денну норму на рік для таких відпусток.

                                                                   ( За матеріалами сайту ФПУ)

З офіційних джерел