Щодо допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки педагогічним працівникам, які отримують пенсію за віком

1603202090999000Згідно зі ст. 57 Закону України „ Про освіту ”держава гарантує педагогічним працівникам виплату допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати)при наданні щорічної відпустки.

Допомога на оздоровлення виплачується при наданні щорічної відпустки. Тому працівникам, яким при звільненні виплачується компенсація за невикористану відпустку, виплата грошової допомоги на оздоровлення не здійснюється.

Подання працівником заяви на виплату допомоги на оздоровлення не обов’язкове, оскільки її виплата передбачена законом.

Законодавством не передбачено мінімальної тривалості відпустки, при наданні якої педагогічним працівникам має бути виплачено допомогу на оздоровлення. Якщо педагогічному працівникові надається за його бажанням частина щорічної основної відпустки тривалістю, наприклад, 14 календарних днів, йому має бути виплачено оздоровчі.

У листі Міністерства соціальної політики України від 31.03.2016 № 351/13/84-16 зазначено, що допомога на оздоровлення, що виплачується згідно з законодавством, є обов'язковою, і кошти на її виплату мають бути затверджені кошторисом. При цьому під час формування фонду оплати праці на рік для кожного працівника передбачається одна допомога на оздоровлення.

Допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки надається і тим педагогічним працівникам, які отримують пенсію за віком, при переведенні з безстрокового на строковий трудовий договір у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати).

З офіційних джерел