Отримання доплати за проходження сертифікації

3113345Сертифікація – це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника, що відбувається у кілька етапів. Цей механізм допоможе кожному вчителю – чи з сільської місцевості, чи з міста, чи з містечка – проявити себе та отримати більші можливості для розвитку і самореалізації.

Кожен учасник зможе пройти незалежне оцінювання – його успішне завершення підтверджуватиме сертифікат. Він засвідчуватиме найвищий професійний рівень педагога, а також дає можливість зарахувати сертифікацію замість атестації.

Одна з головних засад сертифікації – добровільність.

Відповідно до пункту 5   статті 61 Закону України «Про освіту», педагогічні працівники, які успішно пройшли сертифікацію, отримують щомісячну доплату в розмірі 20% посадового окладу ( ставки заробітної плати) пропорційно до обсягу педагогічного навантаження протягом терміну дії сертифікату, тобто 3-х років.

Дане положення Закону є нормою прямої дії та підставою для встановлення даних виплат.

Відмова органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування встановлювати доплату вчителям, які успішно пройшли сертифікацію у 2019 році, є неправомірною.

Вчителі, які успішно пройшли сертифікацію у 2019 році, мають отримувати доплату в 20%. Те, що ця доплата не встановлюється і не виплачується, може бути розцінено як порушення Закону «Про освіту» і безпідставна невиплата зарплатні», – зазначає Ганна Новосад.

Для встановлення доплати за успішне проходження сертифікації вчитель має звернутись із відповідною заявою до керівника закладу освіти. До заяви необхідно додати роздрукований сертифікат або вказати його реквізити у Єдиній державній базі з питань освіти.

                                                   ( За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України)

З офіційних джерел