Право працівників на судовий захист у випадку затримки виплати заробітної плати

199018Профспілка роз’яснює як захистити права працівників на своєчасну виплату заробітної плати у судовому порядку.

Відповідно до статей 33, 34 Закону України від 24.03.1995 № 108/95-ВР «Про оплату праці» працівник може звертатись до роботодавця не лише з вимогою про сплату всього розміру заробітної плати, а і з вимогою про проведення індексації зарплати протягом періоду зміни мінімального розміру заробітної плати, а також отримання компенсації втрати частини заробітної плати в зв’язку із порушенням строків її виплати відповідно до індексу інфляції.

Згідно із Законом України від 19.10.2000 № 2050-III «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» підприємства, установи, організації всіх форм власності та господарювання, здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів (заробітної плати) у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи).

Відмова власника або уповноваженого ним органу (особи) від виплати компенсації може бути оскаржена громадянином у судовому порядку.

Відповідно до статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення встановлених термінів виплати заробітної плати, виплату її не в повному обсязі на посадових осіб підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності може бути накладено штраф у розмірі від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн).

Безпідставна невиплата заробітної плати більш як за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації карається штрафом від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17000 грн) або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (стаття 175 КК України).

Питання про притягнення посадових осіб підприємств, установ або організацій до адміністративної чи кримінальної відповідальності вирішується у судовому порядку за заявою працівника.

У разі, якщо заробітна плата нарахована і з якихось причин не була виплачена, то заявник може звернутися до суду з вимогою про її стягнення у спрощеному порядку (наказне провадження, розділ ІІ ЦПК України).

Розгляд заяви проводиться без судового засідання та повідомлення заявника і боржника.

Судовий наказ оскарженню в апеляційному порядку не підлягає, проте може бути скасований судом, який його видав.

За позовами про стягнення заробітної плати заявники звільняються від сплати судового збору (стаття 5 Закону України від 08.07.2011 № 3674-VI «Про судовий збір»).

Відповідно до статті 19 Закону України від 15.09.1999 № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілки мають право представляти інтереси своїх членів при реалізації ними конституційного права на звернення за захистом своїх прав до судових органів.

За матеріалами офіційного сайту

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

З офіційних джерел