Соціально-економічний напрямок

Підвезення учнів та педагогічних працівників до місця роботи і додому

Згідно з статтею 14 Закону України «Про освіту» та статті 21 Закону України «Про загальну середню освіту» місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування можуть забезпечувати пільговий проїзд учнів, вихованців, студентів та педагогічних працівників до місця навчання і додому у порядку та розмірах, визначених органами місцевого самоврядування, та передбачати на це відповідні видатки з місцевих бюджетів.

Статтею 32 Закону України «Про місцеве самоврядування» визначено, що до власних (самоврядних) повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить забезпечення пільгового проїзду учнів та педагогічних працівників до місця навчання і додому у порядку та розмірах, визначених органами місцевого самоврядування, за рахунок видатків відповідних місцевих бюджетів.

Детальніше...

Загальні документи при проведенні тарифікації педагогічних працівників

Тарифікація педагогічних працівників навчальних закладів – важливий момент у житті кожного педагогічного колективу.Саме під час тарифікації визначається обсяг педагогічного навантаження кожного педагогічного працівника, встановлюються доплати та надбавки і розраховується фонд оплати праці на місяць. На підставі тарифікаційного списку визначається потреба в коштах для виплати зарплати педагогічним працівникам на рік.

Тарифікацію проводить тарифікаційна комісія, створена відповідно до наказу керівника навчального закладу. До середини серпня керівники навчальних закладів мають остаточну інформацію про кількість класів та кількість учнів, які навчатимуться у навчальному закладі у новому навчальному році, про кількість працівників, які працюватимуть у новому навчальному році, зокрема й про кількість молодих спеціалістів, направлених на роботу до навчального закладу, тому у серпні – на завершальному етапі тарифікації – керівник навчального закладу заповнює тарифікаційний список працівників навчального закладу.

Детальніше...

Які доходи працівників підлягають (не підлягають) індексації

Індексації підлягають грошові доходи працівників, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру.

Детальніше дивимося в таблиці.

Детальніше...

Продовжуємо індексацію грошових доходів населення

Згідно статті 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» (далі – Закон) індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані ними в гривнях на території України і які не мають разового характеру (оплата праці, пенсії стипендії та ін.).

Працівниками підприємств і організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищують заробітну плату у зв’язку із зростанням рівня інфляції в порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче від норм, визначених законом та Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (далі – Порядок).

Детальніше...

Право на грошову компенсацію за невикористані щорічні відпустки працівникам у порядку переведення в інший навчальний заклад

З метою надання працівникам можливості реалізувати право на відпочинок,  частина третя ст. 83 КЗпП України та частина третя ст. 24 Закону «Про відпустки» надає їм право при звільненні в порядку переведення вимагати перерахування компенсацій за невикористані ними дні щорічних відпусток на рахунок установи, на яке працівники переводяться.

Відповідно до ст. 81 КЗпП України за бажанням переведеного з іншого підприємства, установи, організації працівника щорічна відпустка повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи після переведення надається за умови, якщо він не використав за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не отримав за неї грошової компенсації. Ця умова є необхідною для отримання працівником повної щорічної відпустки до закінчення шестимісячного терміну роботи після переведення. Про таке переведення повинен бути зроблений  відповідний запис у  трудовій книжці працівника.

Детальніше...

З офіційних джерел