Соціально-економічний напрямок

Щодо встановлення надбавки за престижність праці педпрацівникам

000   Педагогічним працівникам у межах фонду оплати праці виплачується надбавка в граничному розмірі – 20% посадового окладу за престижність праці згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. №373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно – технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» та постановою Кабінету Міністрів України   від 25 березня 2014 року № 88.

Детальніше...

Преміювання працівників освіти : крок за кроком

1339139481 grosh    Статтею 97 Кодексу законів про працю України визначено, що форми і системи оплати праці, норми праці, тарифні сітки, ставки , схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних виплат встановлюються самостійно установами, закладами у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевою( регіональними ) угодами.

      Крок 1.Передбачаємо порядок преміювання у колективному договорі.

     Відповідно до пп. 3 та  53 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти від 15.04.1993 № 102 , установа і закладам освіти надано право передбачати у кошторисах установ і закладів витрати на преміювання, а також на стимулювання творчої праці й педагогічного новаторства, у  розмірах не менше 2 відсотків планового фонду заробітної плати.

Детальніше...

Президент підписав Закон щодо врегулювання деяких питань працевлаштування випускників вищих навчальних закладів

67   Президент Петро Порошенко підписав Закон України № 1662-VІІІ «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо працевлаштування випускників», прийнятий Верховною Радою України 6 жовтня 2016 року.

  Закон сприяє приведенню законодавчих та інших нормативних актів у відповідність з нормами Конституції України в частині забезпечення конституційних прав громадян на працю, а також норм щодо заборони примусової праці, визначених Конвенціями Міжнародної організації праці №29 «Про примусову чи обов’язкову працю», «Про скасування примусової праці» №105.

Детальніше...

Відповідальність роботодавців за ухилення від колективних переговорів

     imagesСтаттею 17 Закону України «Про колективні договори і угоди» та статтею 41-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність осіб, які представляють власників або уповноважені ними органи, за ухилення від участі в переговорах щодо укладення, зміни чи доповнення колективного договору, угоди.

     Умисне порушення встановленого законодавством строку початку таких переговорів або незабезпечення роботи комісій з представників сторін чи примирних комісій у визначений сторонами переговорів строк у вигляді штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.Зазначені особи несуть також дисциплінарну відповідальність аж до звільнення  посади.

Детальніше...

Внесення змін і доповнень до колективного договору навчального закладу: крок за кроком

56  Статтею 14 Закону України «Про колективні договори і  угоди» від 01.07.1993 № 3356 – XII передбачено, що зміни і доповнення до колективного договору протягом строку їх дії можуть вноситися тільки за взаємною згодою сторін в порядку, визначеному колективним договором.

Крок 1. Прийняття рішення про внесення змін та доповнень.

  Необхідність внесення змін може виникнути в тому випадку, якщо змінилися зобов’язання, які закріплені в колективному договорі, наприклад, змінено умови оплати праці працівників, режим роботи навчального закладу, умови праці працівників тощо.

Детальніше...

З офіційних джерел