Соціально-економічний напрямок

Уряд затвердив новий Порядок призначення і виплати стипендій

6660009За дорученням Прем'єр-міністра спільно зі студентською спільнотою напрацьовано новий алгоритм нарахування стипендій. Порядок призначення і виплати стипендій учням професійно-технічних, студентам (курсантам) вищих державних та комунальних навчальних закладів, аспірантам і докторантам, які навчаються за денною формою навчання, затверджено постановою Кабінету Міністрів від 28 грудня 2016 р.№ 1050.

Нагадаємо, що 23 грудня під час зустрічі зі студентами Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Володимир Гройсман наголосив, що система стипендій має мотивувати студентів до успіхів у навчанні та підтримувати якість знань. Глава Уряду зауважив, що у Бюджеті-2017 фонд стипендій було збільшено на 580млн грн до майже 6млрд грн, та закликав представників студентського самоврядування долучатися до обговорення системи призначення стипендій.

Детальніше...

Розраховано норми тривалості робочого часу на 2017 рік

8005    Міністерство соціальної політики України у листі від  05.08.2016 р. N 11535/0/14-16/13  роз’яснює яким чином розраховувати норми тривалості робочого часу безпосередньо на підприємствах і організаціях у 2017році.
      Так, у листі, сказано, що частиною першою статті 50 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України), нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

          Відповідно до статті 73 КЗпП України у 2017 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться у такі святкові і неробочі дні:

Документи:
Скачать файл (Лист МСП.doc)Лист МСП.doc[ ]40 Kb

Детальніше...

Кабинет Міністрів України вніс зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення

   69000 Кабінет Міністрів України своєю постановою вніс зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення. У Мінсоцполітики повідомили, що відповідний проект постанови було розроблено на виконання доручення Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенкавід 16.07.2016 №21622/1/1-16 до Закону України„Про внесення змін до деяких законів України щодо індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі” (від 17.05.2016 № 1368-VIII), а також з метою однозначного трактування окремих положень чинного механізму індексації.

Детальніше...

Атестації кухарів дошкільних навчальних закладів

1350738284     Питання атестації кухарів вирішується з дотриманням вимог Закону України «Про професійний розвиток працівників» від 12.01.2012 № 4312-VI.

     Відповідно до статті 1 закону атестація працівників – це процедура оцінки професійного рівня працівників кваліфікаційним вимогам і посадовим обов’язкам, проведення оцінки їх професійного рівня. Статтею 11 закону встановлено, що роботодавці можуть проводити атестацію працівників. Категорії працівників, які підлягають атестації, та періодичність її проведення визначаються колективним договором. В установах, у яких не укладаються колективні договори, категорії працівників, які підлягають атестації, строки та графік її проведення визначаються роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації.

Детальніше...

Про переведення на роботу в іншу місцевість

8809Законодавством про працю визначено, що власник або уповноважений орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором. Постійне переведення допускається тільки за згоди працівника, відмова працівника від постійного виконання роботи, не обумовленої трудовим договором, не вважається порушенням трудової дисципліни і не може бути підставою для застосування до нього заходів дисциплінарного стягнення.

Відмова працівника від переведення в іншу місцевість разом із установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв’язку із змінами істотних умов праці є підставою для припинення трудового договору за п.6 ч.1.ст. 36 КЗпП України.

Детальніше...

З офіційних джерел