Соціально-економічний напрямок

Індексація заробітної плати у січні та лютому 2017 року

46775При проведенні індексації заробітної плати працівників слід керуватися Законом про індексацію та Порядком № 1078.

Право на проведення індексації заробітної плати настає, коли індекс споживчих цін (ІСЦ) перевищить поріг індексації, встановлений з січня 2016 р. у розмірі 103 %.

Індексації підлягає заробітна плата працівників у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Частина заробітної плати, яка перевищує прожитковий мінімум, індексації не підлягає.

Детальніше...

Про недопущения переведенная працівників на скорочену тривалість робочого часу

69007

      У зв’язку із підвищенням з 1 січня 2017 року розміру мінімальної заробітної плати, Міністерство освіти звертає увагу керівників навчальних закладів на недопущення переведення працівників на скорочену тривалість робочого часу. Про це йдеться у листі відомства,що підписаний першим заступником міністра освіти Володимиром Ковтунцем.  ( лист додається)

Детальніше...

З 1 січня 2017 року збільшена фінансова відповідальність роботодавців за порушення законодавства про працю

09889      1 січня 2017 року набув чинності  Закон України від 06.12.2016 № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким, зокрема, внесено зміни до статті 265 Кодексу  законів про працю України (далі – КЗпП України), якою передбачено відповідальність за порушення законодавства про працю.

     Отже, з 1 січня 2017 року юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

  - фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків -у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати,встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (96000 гривень);

Детальніше...

Набрав чинності закон, яким скасовується обов’язкове відпрацювання випускниками ВНЗ

589999999999     1 січня 2017 року набрав чинності Закон України № 1662-VІІІ «Про внесення змін до закону України «Про вищу освіту» щодо працевлаштування випускників», прийнятий Верховною Радою України 6 жовтня 2016 року. 

   Законодавчі зміни спрямовані на приведення окремих нормативно-правових актів у відповідність з нормами Конституції України в частині забезпечення конституційних прав громадянина на працю, що вільно ним обирається або на яку він вільно погоджується (стаття 43 Конституції України), на безоплатність вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах (стаття 53 Конституції України), а також норм щодо заборони примусової праці, визначених Конвенціями Міжнародної організації праці № 29 «Про примусову чи обов’язкову працю» 1930 року та № 105 «Про скасування примусової праці» 1957 року.

Детальніше...

Складаємо графік відпусток на 2017 рік

63222     Графік відпусток — обов’язковий документ для будь-якої організації з найманими працівниками (незалежно від їх штатної кількості), який визначає черговість надання оплачуваних відпусток у календарному році. Черговість надання відпусток визначається графіком, який затверджується роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації і доводиться до відома всіх працівників.

       За його допомогою вирішуються два важливих питання:

Детальніше...

З офіційних джерел