Соціально-економічний напрямок

Щодо розрахунку авансу з заробітної плати

909779065Розмір авансу не може бути меншим суми оплати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника ( ч.3 ст.115 КЗпП України)

Також, частиною 3 статті 24 Закону України «Про оплату праці» передбачено, що розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації, але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Детальніше...

Оплата праці при неповному робочому дні

IMG 1363 185Роботодавець має право нарахувати працівнику, який працює неповний   рабочий день, заробітну плату нижчу за мінімальну.

Це можливо за умови, якщо сума нарахованої заробітної плати не менша, ніж частина від мінімальної заробітної плати, що припадає на фактично відпрацьований час.

Детальніше...

Щодо забезпечення закладів освіти засобами індивідуального захисту

 

IMG 1363 18Забезпечення закладів освіти засобами індивідуального захисту,в т.ч. антисептиками і дезінфекторами, покладено на засновників шкіл .

Про це повідомила заступниця міністра освіти і науки Любомира Мандзій під час ефіру, організованного EdCamp Ukraine.

За її словами, обласним державним адміністраціям доручили взяти підготовку закладів освіти до нового навчального року під свій контроль. Школам наразі потрібно обрахувати потребу у засобах індивідуального захисту і звернутись до засновників.

Детальніше...

На контролі Профспілки: медичні огляди працівників освіти

IMG 1363 1

Завданням кожного працівника закладу освіти є проходження обов'язкового медичного огляду  перед початком навчального року.

Є ряд документів, які регламентують проведення медоглядів: Правила проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, затверджено наказом МОЗ від 23.07.2002 № 280 (у редакції наказу МОЗ від 21.02.2013 № 150). Порядок проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів, затверджено постановою КМУ від 27.09.2000 № 1465. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, затверджено постановою КМУ від 23.05.2001 № 559.

Детальніше...

Зміни до статті 113 КЗпП України – простій під час карантину зі збереженням зарплати

134000Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням корона вірусної хвороби (COVID-19)»№ 540-IX від 30.03.2020 внесено зміни до статті 113 КЗпП України.

Статтею 113 КЗпП України передбачено, що час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Детальніше...

З офіційних джерел