Хвороба під час відпустки: готовий розрахунок в облік.

98765444Працівник захворів під час щорічної основної відпустки. У цій ситуації виникає чимало питань. Чи потрібно оплачувати листок непрацездатності, чи продовжувати відпустку, чи переносити її на інший строк. Потрібно робити перерахунок оплати відпустки через лікарняний чи ні. Відповіді на всі ці питання розглянемо по черзі.

Гарантії працівника, що захворів у відпустці

Якщо настала хвороба працівника під час відпустки (щорічної), згідно з частиною 2 статті 11 Закону «Про відпустки» цю відпустку потрібно:

  • продовжити;
  • перенести на інший період.

Продовжувати чи переносити відпустку визначає керівник установи за погодженням із працівником дотримуючи при цьому умову, визначену у статті 12 Закону «Про відпустки», що основна безперервна частина щорічної відпустки становитиме не менше 14 календарних днів (к. дн.). Після закінчення лікарняного працівник зобов’язаний написати заяву про продовження чи перенесення відпустки. У заяві про перенесення відпустки має зазначати прохання зарахувати нараховані і виплачені кошти за час відпустки, що припали на час хвороби, в рахунок заробітної плати в повному розмірі.

Зверніть увагу: перерахунок оплати відпустки не робимо, якщо відпустку продовжують на кількість днів хвороби після закриття лікарняного, за умови, що все це відбувається в межах календарного місяця.

Наприклад, якщо працівнику за відпрацьований робочий рік надали у березні 10 к. дн. щорічної основної відпустки, а в травні 14 к. дн і на дев’ятий день травневої відпустки він захворів (тривалість хвороби 7 к. дн.). Перенести цю відпустку на інший строк працівник не може, оскільки в разі перенесення не буде дотримано статтю 12 Закону «Про відпустки», жодна з частин щорічної відпустки (10 + 8 + 6) не дорівнює 14 к. дн. Тож якщо настала хвороба працівника під час відпустки, цю відпустку буде продовжено на 7 к. дн. з дня наступного за останнім днем хвороби.

Зміни до наказу та графіку відпусток

Після надходження заяви від працівника та відповідної резолюції керівника установи, працівник, відповідальний за ведення кадрового обліку, готує проєкт наказу про продовження чи перенесення відпустки.

У зв’язку з тим, що настала хвороба працівника під час відпустки, у наказі про перенесення відпустки на підставі заяви працівника окремим пунктом прописують обов’язок зарахувати нараховані і виплачені кошти за час відпустки, що припали на час хвороби, в рахунок заробітної плати в повному розмірі.

Після реєстрації наказу працівник, відповідальний за ведення кадрового обліку, готує проєкт наказу про внесення змін до графіку відпусток в частині цього працівника.

Оплата днів хвороби

Уповноважений керівником установи працівник згідно з частиною 3 статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі – Закон № 1105) приймає рішення про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності на підставі листка непрацездатності зі статусом «готово до сплати» у кабінеті страхувальника на порталі ПФУ. Рішення та листок непрацездатності є підставою для нарахування:

  • оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності;
  • допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Хвороба під час відпустки для працівника не є перешкодою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності згідно з абзацом 3 частини 2 статті 15, частини 1 статті 16 Закону № 1105.

Денну виплату бухгалтер розрахує за Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266 (далі – Порядок № 1266).

Після обчислення сум допомоги по тимчасовій непрацездатності бухгалтер сформує та подає до органу ПФУ заяву-розрахунок для отримання фінансування. Після отримання коштів від ПФУ він виплатить належні суми працівнику.

Зміни до табелю обліку робочого часу

На підставі наказу про продовження чи перенесення відпустки, рішення про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності працівник-табелювальник складає зміни до табелю обліку робочого часу за місяць, на який припала тимчасова непрацездатність. Ці документи будуть підставою аби провести перерахунок оплати відпустки через лікарняний.

У цих змінах щодо працівника зазначають правильні відомості щодо днів відпустки та хвороби. Замість буквенного/цифрового коду «В»/08 дні щорічної основної відпустки, на які припала хвороба під час відпустки, будуть позначені кодом:

  • «ТН»/26 – якщо згідно з рішенням про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності усі дні хвороби підлягатимуть оплаті;
  • «НН»/27 – якщо за цим рішенням окремі дні хвороби не підлягатимуть оплаті, наприклад, у зв’язку з порушенням режиму чи інших підстав, що визначені у частині 2 статті 16 Закону № 1105.

Якщо ж хвороба під час відпустки спричинила продовження щорічної відпустки на кількість днів хвороби, це також відображають у змінах до табелю обліку робочого часу. Тобто після коду «ТН»/26, який засвідчує останній день хвороби, буде відображена за кодом «В»/08 щорічна основна відпустка, у т. ч. продовжена.

Перерахунок оплати відпустки через лікарняний

Перерахунок оплати відпустки не робимо, якщо відпустку продовжують на кількість днів хвороби після закриття лікарняного, оскільки сума відпускних не змінюється. Звичайно якщо період хвороби і відпустки, у т. ч. продовженої, в межах одного календарного місяця. Але якщо місяць закрили і в ньому відобразили лише відпускні, в наступному місяці окрім нарахування лікарняних (хвороба працівника під час відпустки) потрібно сторнувати частину відпускних за дні хвороби та нарахувати відпускні за дні продовженої відпустки. Також ці зміни потрібно відобразити у Додатку Д1 до Податкового розрахунку.

              

За матеріалами сайту БУХГАЛТЕР.UA

З офіційних джерел