Зміни в атестації, е-документообіг, поділ перших класів на групи та оновлення харчоблоків: новини від заступника міністра освіти і науки України,

20240527 12303296Заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків розповів про реформу старшої профільної школи та відповів на запитання, зокрема, про Положення про атестацію, покращення електронного документообігу, поділ перших класів на групи з 1 вересня і кошти на оновлення харчоблоків і їдалень закладів освіти.

Чи очікувати зміни до Положення про атестацію?

Чинне положення має деякі проблеми з нормами, які там прописані. МОН вирішило не міняти правила під час атестації. Розроблено нове положення, до роботи на яким було залучено експертів шкіл, органів управління освітою, незалежних зовнішніх експертів, юристів. Воно нове, логічне, вирішує проблеми, які були в попередньому. Пройшло громадське обговорення, зауваження враховано. Найближчим часом положення буде прийнято, щоб з нового навчального року вже діяло.

Що буде зроблено для покращення електронного документообігу в закладі освіти?

МОН планує перехід на нову систему АІКОМ-2, щоб з нового року звітність ішла вже через неї. Звітність буде формуватися на основі реєстрів, а не тих даних, які вносять школи. Це дасть змогу відмовитися від подання звітності як такої, не потрібно буде заповнювати форми, ті самі дані повторювати в різних звітностях. Усе буде формуватися автоматично на підставі бази даних. Дані для розподілу субвенції формуються на основі даних з АІКОМ, потім їх будуть брати з АІКОМ-2.

З 1 вересня гранична наповнюваність перших класів — 24 дитини.

Чи буде поділ класу для вивчення іноземної мови?

З 1 вересня гранична наповнюваність перших класів — 24 дитини.

Якщо так, то чи будуть зміни в законодавстві?

Поділу класів на групи не передбачено, що клас з 24 учнів ділиться на групи при вивченні іноземної мови. МОН ще минулого року розробило зміни до цього порядку, але не отримало погодження від інших міністерств. Зараз МОН веде діалог з міністерствами, щоб передбачити відповідний поділ окремо для початкової, базової, для старшої профільної школи.

Чи буде субвенція на оновлення харчоблоків і їдалень?

У 2024 році є субвенція 1,5 млрд грн., спрямована на всі типи закладів. МОН відбиратиме проєкти, які громади подадуть. Проєкти мають відповідати сучасним вимогам, покривати якомога більшу кількість учнів. У конкурсі можуть брати участь усі, навіть якщо немає проєкної документації, а є технічне завдання.

Джерело: виступ Андрія Сташківа, заступника міністра освіти та науки України, на ютуб-каналі «Всеукраїнська Асоціація ОТГ» від 8 травня 2024 року.

З офіційних джерел