Матеріальна допомога на оздоровлення під час воєнного стану: кому й за яких умов надавати

34788866559Держава гарантує педагогічним і науково-педагогічним працівникам допомогу на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) під час надання щорічної відпустки (ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту»). Це означає, що вона — обов’язкова, тому кошти на її виплату маєте планувати в кошторисі закладу, коли формуєте фонд оплати праці на відповідний бюджетний рік.

Законодавство не обмежує виплати матеріальної допомоги в період воєнного стану.Матеріальну допомогу на оздоровлення педагогічним працівникам надавайте на підставі наказу (див. Додаток).

Яким категоріям педпрацівників і коли виплачувати допомогу на оздоровлення, розглянемо докладніше.

Категорії працівників

Матеріальну допомогу на оздоровлення виплачують педагогічним і науково-педагогічним працівникам, які обіймають посади, зазначені в Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою КМУ від 14.06.2000 № 963 (далі — Перелік № 963).

Педагог — пенсіонер

Педагогам, яким виплачують пенсію за віком, надають щорічну основну відпустку за графіком, затвердженим у закладі, та виплачують допомогу на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати), як це передбачає законодавство. Тобто обмежень з виплати допомоги на оздоровлення педагогам-пенсіонерам у законодавстві немає.

Педагог, який працює за строковим договором

Якщо педагог звільняється у зв’язку із закінченням строкового трудового договору і бере належну йому щорічну основну відпустку, то йому виплачують допомогу на оздоровлення в загальному порядку. Якщо ж у відпустку він іти не бажає, виплатіть йому грошову компенсацію за дні невикористаної щорічної відпустки, а допомогу на оздоровлення не виплачуйте.

Педагог з неповним педагогічним навантаженням

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників (ч. 3 ст. 56 КЗпП). Матеріальна допомога поширюється на педагогічних і науково-педа­гогічних працівників, посади яких затверджені Переліком № 963. Нормативні акти не визначають, що розмір допомоги на оздоровлення залежить від навантаження працівника, тому педагогічним і науко­во-педагогічним працівникам, які працюють на неповну ставку за основною посадою, допомогу на оздоровлення виплачуйте в розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) незалежно від тижневого (річного) навчального навантаження або обсягу роботи, яку вони виконують.

Педагог — сумісник

За загальним правилом, працю сумісників оплачують на тих самих умовах, що й основних працівників, якщо інше не встановлюють окремі нормативні акти. У законодавстві обмежень щодо виплати допомоги на оздоровлення педагогам-сумісникам немає. Утім, МОН з Профспілкою працівників освіти і науки стверджують, що допомогу потрібно платити тільки за основним місцем роботи (лист від 11.06.2001 № 1/9-223, № 02-8/267).

Підтримує таку позицію й Мінсоцполітики в листі від 30.11.2011 № 1079/13/84-11.

Умови виплати

Допомогу на оздоровлення надають тільки перед щорічною основною відпусткою. Отримати таку виплату під час інших відпусток, скажімо додаткової щорічної або соціальної відпустки, не можна.

Працівника щойно прийняли

Обмежень з виплати допомоги на оздоровлення новоприйнятим працівникам немає. Тому, коли їм надають щорічну основну відпустку, виплачують допомогу на оздоровлення незалежно від тривалості роботи в закладі освіти.

Утім, коли виплачуєте допомогу на оздоровлення новоприйнятому працівнику, рекомендуємо запитувати у його попереднього роботодавця, чи отримував він її в поточному році.

Працівнику винесли догану

Протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника не застосовують (ст. 151 КЗпП). Але допомога на оздоровлення не належить до заходів заохочення. Тож факт винесення працівнику дисциплінарного стягнення у вигляді догани не може бути підставою її не надавати.

Працівник звільняється

Якщо працівник перед звільненням бажає використати щорічну основну відпустку, то разом з відпускними йому виплачують допомогу на оздоровлення. Але якщо працівник звільняється і бере компенсацію за невикористану відпустку, то підстав виплачувати допомогу на оздоровлення немає.

Працівник не повертає отриману матеріальну допомогу, якщо незабаром звільняється.

Працівника прийняли за переведенням

За бажанням працівника грошову компенсацію за невикористані ним дні щорічних відпусток попередній роботодавець перераховує на рахунок нового (абз. 3 ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР). Якщо працівнику нададуть щорічну відпустку на новому місці роботи, йому оплатять дні відпустки, на які він мав право за попереднім місцем роботи. Перераховувати допомогу на оздоровлення у попереднього роботодавця немає законних підстав. Тому, якщо працівник не отримав матеріальну допомогу у попереднього роботодавця, він має її отримати на новому місці роботи.

Людмила Кравченко

 керівник групи експертів з бюджетного обліку Експертус Головбух

 

З офіційних джерел