Позапланові перевірки закладів освіти під час воєнного стану: які підстави для проведення

      454332228Позапланові перевірки в закладах освіти не втратили свою чинність і продовжують діяти, як і до повномасштабного вторгнення, пояснює Руслан Гурак, голова Державна служба якості освіти України (далі — Служба).

    Такі перевірки Служба проводить у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти. Служба може ухвалювати рішення про проведення цих заходів самостійно, без погодження з МОН, у випадку загрози, яка має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя і здоров’я вихованців, учнів, студентів, педагогів, науково-педагогічних працівників.

 

Перевірка не може тривати понад 10 робочих днів. А в тих закладах освіти, де кількість педагогічних працівників не перевищує 50, перевірка триватиме 5 робочих днів.

Освітній процес на час перевірки не зупиняється.

Підстави для позапланової перевірки в закладі освіти :

1. Звернення освітнього омбудсмена. Якщо освітній омбудсмен вбачає ті чи ті випадки порушення прав і законних інтересів учасників освітнього процесу, то може звернутися до Служби з проханням провести такий позаплановий захід у закладі освіти.

2. Необхідність перевірити виконання розпорядження, виданого за результатами проведеної Службою або її територіальним органом попередньої перевірки. Якщо фахівці Служби вже здійснили в закладі освіти позапланову перевірку та видали розпорядження про усунення порушень, то протягом певного часу можуть знову прийти й перевірити, чи ці порушення усунули.

3. Звернення фізичної особи про порушення, що спричинило чи може спричинити шкоду правам та законним інтересам (це можуть бути батьки, діти яких навчаються в закладі освіти, вчителі, вихователі, директори та інші).

З яких питань можуть звертатися фізичні особи Звертатися до Служби можуть як із питань порушень у створенні безпечного освітнього середовища (як-от робота укриттів, харчування, матеріально-технічне забезпечення), так і щодо навчання, булінгу, мобінгу тощо. До Служби звертаються батьки із питаннями створення в закладі освіти безпечного освітнього середовища, дотримання вимог охорони дитинства, охорони праці, техніки безпеки, зокрема облаштування укриттів.

Подають звернення і педагоги, які не розуміють розподіл свого педагогічного навантаження і потребують пояснень. Ще один великий блок звернень стосується форми навчання. У батьків часто виникають питання про організацію дистанційного, змішаного навчання, екстернату, сімейної (домашньої) форми здобуття освіти. Зокрема, деякі батьки скаржаться на те, що заклади освіти недостатньо комунікують з учнями про особливості тої чи тої форми навчання. Тож не всі діти розуміють свій розклад, особливо за умови змішаного навчання.

Разом зі зверненням громадяни мають додати (за наявності) відповідні документи чи їхні копії, які підтверджують порушення. Це можуть бути як фото-, так і аудіо-, відеофіксація. Однак, якщо таких документів немає, Служба збиратиме їх самостійно.

Тому неанонімне звернення обов’язково розглянуть протягом місяця. Та не обов’язково кожне звернення є підставою для проведення позапланової перевірки, наголошує Руслан Гурак. Служба закликає всіх учасників освітнього процесу спочатку спробувати врегулювати питання на місцях. Адже левова частка звернень стосується тих ситуацій, які можна розв’язати на рівні керівника закладу освіти, управління освіти чи засновника. Джерело: сайт Державної служби якості освіти України.


Джерело: https://edirshkoly.expertus.com.ua/10014817

З офіційних джерел